Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСПЛ не прийняв скаргу російського ЛГБТ-активіста, який образив суддів

Реклама

Європейський суд з прав людини визнав неприйнятною скаргу російського ЛГБТ-активіста через його образливі висловлювання на адресу суддів.

Відповідне рішення у справі "Жданов та інші проти Росії" було ухвалено 16 липня.

Справа стосувалась відмови російської влади реєструвати організації, створені для сприяння та захисту прав лесбіянок, геїв, бісексуалів та трансгендерів (ЛГБТ-спільноти) в Росії.

Суд визнав неприйнятною скаргу Миколи Алексєєва через зловживання правом на подачу скарги: скаржник публікував у соцмережах образливі та загрозливі заяви про суд та його суддів.

ЄСПЛ вважає, що такі вислови щодо Суду в цілому як “купа сміття”, "європейські ублюдки і виродки" та ін., і щодо окремих суддів: "алкоголік", "наркоман", "корупціонер", - явно виходять за межі нормальної, цивільної та легітимної критики.

Суд дійшов висновку, що заявник “виявив неповагу до самого інституту, до якого він звернувся для захисту своїх прав. Дійсно, неприпустимо вимагати захисту від суду, до якого заявник втратив довіру. Його поведінка є "прикрим проявом безвідповідальності та недобросовісного ставлення до Суду", що є образою Суду і тому суперечить меті права на індивідуальну заяву, передбаченого ст. 34 і 35 Конвенції.

Що стосується решти заявників, ЄСПЛ одноголосно постановив порушення:

- пункту 1 статті 6 (доступ до суду) Європейської конвенції з прав людини;

- статті 11 (свобода об'єднання);

- статті 14 (заборона дискримінації).

Суд, зокрема, встановив: відмова в реєстрації організації через те, що вона пропагує права ЛГБТ, не може бути обґрунтованою або об'єктивно виправданою і, до того ж, становить дискримінацію на підставі сексуальної орієнтації.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/169476_verkhovniy-sud-dozvoliv-kritikuvati-sposb-zhittya-sluzhbovtsv-sbu

Нагадуємо, що держава Україна гарантує недискримінацію за сексуальною орієнтацію. Громадські організації, що займаються захистом прав ЛГБТ-спільноти, вільно проходять державну реєстрацію як юридичні особи. Переконатись, що ми вільна країна та дізнатись, хто саме захищає права людини, можна в сервісі CONTRAGENT, який містить дані з ЄДРПОУ (і не тільки). До того ж, наш Верховний Суд дозволив критикувати спосіб життя службовців СБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини