Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокат, який зупинив діяльність, залишається учасником АО

Реклама

Адвокатське об'єднання, створене двома адвокатами (учасниками) за умови, коли один із учасників зупинив адвокатську діяльність, про що є відповідний запис в ЄРАУ, може продовжувати свою діяльність, як юридична особа.

Такий висновок міститься у рішенні РАУ від 12 квітня 2019 року № 29 «Про затвердження роз'яснення щодо діяльності адвокатського об'єднання, створеного двома адвокатами, один з яких зупинив адвокатську діяльність». РАУ прийняла відповідний документ з огляду на таке.

https://ips.ligazakon.net/document/view/t125076?docId=t125076&productAlias=ips_web

Згідно з Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

Також цим Законом визначено, що адвокатське об'єднання є юридичною особою, створеною шляхом об'єднання двох або більше адвокатів, і діє на підставі статуту.

Адвокат, право на заняття адвокатською діяльністю якого зупинене, не може здійснювати адвокатську діяльність та брати участь у роботі органів адвокатського самоврядування, крім випадків, коли таке право зупинено у зв'язку з призначенням особи на посаду до органу державної влади З'їздом адвокатів України.

Водночас РАУ звертає увагу, що відповідно до вищезазначеного Закону видами адвокатської діяльності є:

- надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

- складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

- захист прав, свобод і законних інтересів осіб;

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187589_rau-dozvolila-advokatskim-obdnannyam-zaluchati-samozaynyatikh-advokatv-ale-tlki-za-dogovorom

- надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;

- представництво інтересів осіб у суді;

- надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань, та інші види адвокатської діяльності, які не заборонені законом.

Отже, чинний Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у випадку зупинення права адвоката на здійснення адвокатської діяльності не обмежує участь адвоката в адвокатському об'єднанні у складі учасника. Крім того, зупинення права адвоката на здійснення адвокатської діяльності, який є учасником адвокатського об'єднання, не можна вважати зміною складу учасників такого об'єднання.

Як вже писала ЮРЛІГА, РАУ дозволила адвокатським об'єднанням залучати самозайнятих адвокатів, але тільки за договором.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини