Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187522_gotuvati-fakhovikh-molodshikh-bakalavrv-v-ukran-pochnut-u-2020-rots

1. Опубліковано Закон про фахову освіту

Закон № 2745-VIII "Про фахову передвищу освіту" набере чинності  9 серпня 2019 року. Підготовка  фахових молодших бакалаврів розпочнеться з 2020 року. Вищі навчальні заклади I - II рівнів акредитації, які займаються підготовкою молодших спеціалістів і до 2020 року не отримають статусу коледжу відповідно до Закону "Про вищу освіту", набувають статус закладу фахової передвищої освіти. Ліцензії на підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста є чинними і діють до завершення навчання осіб, які вступили до відповідних закладів освіти до 31 грудня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187605_priynyato-viborchiy-kodeks

2. Прийнято Виборчий кодекс

11 липня Верховна Рада (з урахуванням правок, озвучених з трибуни) прийняла Виборчий кодекс, який складається з трьох книг (проект № 3112-1). У Перехідних положеннях зазначено, що Кодекс набуде чинності з 1 грудня 2023 року. Встановлено порядок проведення загальнонаціональних (народних депутатів, Президента) та місцевих виборів. Зокрема, визначено, що вибори до Верховної Ради проводитимуться на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. При цьому у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали 4 % і більше дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. Застосовуватиметься виборча система, яка дозволяє персоніфікувати голосування (відкриті списки кандидатів). Тобто знижено прохідний бар'єр і скасовано вибори в мажоритарних округах.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187609_z-nastupnogo-roku-pochnut-shtrafuvati-za-parkovku-na-mstsyakh-dlya-elektromoblv

3. Прийнято Закон про штрафи за парковку на місцях для електромобілів

11 прийнято Закон щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів (проект № 10405). З 1 січня 2020 року вводиться штраф (від 340 до 510 грн) за зупинку, стоянку, паркування транспортних засобів на місцях для електромобілів. Такий само штраф стягнуть і за створення перешкод водіям електромобілів у зупинці або стоянці. У ДСТУ 4100:2014 запровадять нові дорожні знаки "Для електромобілів", "Крім електромобілів", "Станція зарядки електромобілів". Для електромобілів передбачать спеціальні номерні знаки із зеленим кольором шрифту.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187612_deputati-zakhistili-nteresi-vlasnikv-domashnkh-sonyachnikh-elektrostantsy-u-tomu-chisl-nazemnikh

4. Прийнято Закон щодо "зеленого" тарифу для домогосподарств

11 липня ухвалено  зміни до статті 9-1 Закону України "Про альтернативні джерела енергії" (проект № 10357).  Урегульовано питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами - дозволено встановлювати домашні сонячні електростанції потужністю до 30 кВт. Для суб'єктів господарювання, приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, "зелений" тариф встановлюється до 1 січня 2030 року. Фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу встановлюється шляхом перерахування в євро "зеленого" тарифу, розрахованого за правилами Закону, станом на 1 січня 2009 року за офіційним валютним курсом НБУ на зазначену дату. "Зелений" тариф для об'єктів електроенергетики, введених в експлуатацію до 31 грудня 2024 року, та приватних домогосподарств і споживачів договір про купівлю-продаж електричної енергії з якими укладено до 31 грудня 2024 року, не може бути меншим за фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу, який на дату останнього у кожному кварталі засідання НКРЕКП перераховується в гривні за середнім офіційним валютним курсом НБУ за останніх 30 календарних днів, що передують даті такого засідання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187616_rada-posilila-vdpovdalnst-za-zgvaltuvannya-dtey-restr-pedoflv--khmchna-kastratsya---v-planakh

5. Прийнято Закон про посилення відповідальності за сексуальну наругу над дітьми

11 липня ухвалено Закон щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо дітей (проект № 6449). Посилено відповідальність за зґвалтування, вчинене групою осіб, або зґвалтування неповнолітніх: таке діяння каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 15 років (зараз - від 7 до 12). з примусовою хімічною кастарцією Кабміну доручено створити публічний реєстр таких злочинців. Розбещення неповнолітніх (розпусні дії щодо дитини до 16 років) каратиметься позбавленням волі на строк до п'яти років (зараз допускається обмеження волі на цей строк). До засуджених до позбавлення волі за зґвалтування дітей застосовуватиметься адміністративний нагляд. Крім того, за основу прийнято законопроект № 6607  щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої недоторканості неповнолітніх, дані з якого надаватимуться керівникам закладів, що опікуються дітьми, для вирішення питання про прийняття на роботу. Також передбачено впровадження хімічної кастрації - введення засудженому за зґвалтування дитини медичних препаратів, які спричиняють стале зменшення сексуальних потягу та активності. Невідбута частина покарання (якщо це не довічне позбавлення волі) може бути замінена таким добровільним заходом медичного характеру за клопотанням, яке має задовольнити суд із врахуванням висновку експерта.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187631_vlna-torgvlya-z-zralem-rada-ratifkuvala-ugodu

6. Ратифіковано Угоду про вільну торгівлю з Ізраїлем

11 липня прийнято  Закон щодо ратифікації міжурядової Угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем (проект № 0223). Після набуття чинності Угодою Ізраїль відкриє для України ринок промислових товарів на 80 %, а Україна - на 70 %. Для решти товарів окремо передбачені перехідні періоди.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187600_verkhovniy-sud-styagnuv-z-privatbanku-krimskiy-depozit-v-dolarakh-za-kursom-30

7. Верховний Суд зобов'язав повернути депозити, залишені в Криму

3 липня КЦС ВС прийняв  постанову у справі № 761/6875/15 про стягнення з "ПриватБанку" доларових депозитів, внесених у кримське відділення за курсом 30.1 грн.  Ознайомитися з її текстом можна у VERDICTUM. Вкладник підтвердив внесення коштів оригіналами платіжних доручень, а банк не довів, що той отримав компенсацію від російського фонду.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187568_nbu-skasuvav-lmt-na-perekaz-divdendv

8. Скасовано обмеження на репатріацію дивідендів

З 10 липня бізнес з іноземним капіталом більше не обмежується лімітом у розмірі 12 млн євро на місяць для однієї юридичної особи на переказ дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні. Зміни передбачені постановою НБУ № 91 від 9 липня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187535_advokati-zobovyazan-splachuvati-sv-navt-yakshcho-vnesok-vzhe-splativ-robotodavets

9. ЄСВ має сплачувати і адвокат, і його роботодавець

Рада адвокатів України роз'яснила, що адвокат, який суміщає трудові відносини із адвокатською діяльністю, має сплачувати ЄСВ, навіть якщо такий внесок вже сплатив роботодавець. Відповідне роз'яснення затверджено рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня № 37. Разом з тим, суд визначив, що адвокат не має сплачувати ЄСВ, якщо внесок сплатив його роботодавець .

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187529_vstanovleno-perelk-nerukhomost-yaky-ne-prisvoyutsya-adresa

10. Визначено об'єкти нерухомості, яким не присвоюється адреса

 Наказом Мінрегіону від 21 червня 2019 року № 137 затверджено Перелік об'єктів будівництва та об'єктів нерухомого майна, яким не присвоюється адреса об'єкта будівництва, об'єкта нерухомого майна. Перелік складається з 8 розділів: земельні ділянки; автомобільні дороги та вулиці; залізниці; злітно-посадкові смуги; мости, естакади, тунелі та метро; порти, канали, греблі та інші водні споруди; магістральні трубопроводи, комунікації та лінії електропередачі; місцеві трубопроводи та комунікації.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини