Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Участь прокурора у суді за приватним обвинуваченням: позиція Великої Палати

Реклама

Велика Палата Верховного Суду надала роз'яснення щодо питання обов'язковості участі прокурора у судовому розгляді кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

У постанові від 26 червня 2019 року за справою № 404/6160/16-к викладено наступні висновки щодо застосування норм права:

1) участь прокурора у судовому розгляді кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення, врегульованому приписами глави 36 КПК , відноситься до функції підтримання публічного обвинувачення;

2) встановлений главою 36 КПК  процесуальний порядок здійснення кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення за правовою природою є приватно-публічною формою обвинувачення і не виключає повноважень прокурора щодо здійснення ним функцій процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення в суді, крім повноваження ініціювати кримінальне провадження за відсутності заяви потерпілого про злочин;

3) участь прокурора під час судового розгляду кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення як гарантія забезпечення засад рівності та змагальності, а також захисту прав та законних інтересів потерпілого, є обов'язковою, крім випадку, коли прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, а потерпілий висловив згоду на підтримання обвинувачення в суді (ч. 5 ст. 340 КПК ).

Всі судові рішення можна знайти у VERDICTUM. Правові позиції зручно відстежувати в модулі "Судова практика" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини