Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати зобов'язані сплачувати ЄСВ, навіть якщо внесок вже сплатив роботодавець

Реклама

Рада адвокатів України роз'яснила, що адвокат, який суміщає трудові відносини із адвокатською діяльністю, має сплачувати ЄСВ, навіть якщо такий внесок вже сплатив роботодавець.

https://ips.ligazakon.net/document/view/mus32052 ?docId=mus32052&productAlias=ips_web

Відповідне роз'яснення затверджено рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня № 37. Ознайомитись з його текстом можна в ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Штатний працівник, який має статус адвоката, зобов'язаний сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність (самозайнята особа), навіть за за умови сплати ЄСВ роботодавцем (юридичною особою).

Сплата роботодавцем такого внеску не виключає обов'язку штатного працівника, який суміщає трудові відносини із адвокатською діяльністю, сплачувати ЄСВ у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Отримання такою особою заробітної плати за трудову діяльність на посаді директора, начальника юридичного відділу тощо та сплата роботодавцем відповідних податків, зборів чи інших обов'язкових платежів, не виключає обов'язок особи, яка здійснює адвокатську діяльність сплачувати ЄСВ як самозайнята особа.

Таку ж позицію має і ДФС: Адвокат повинен платити ЄСВ, навіть якщо отримує зарплату від об'єднання. Разом з тим, Верховний Суд пояснив, що в період зупинення адвокатської діяльності ЄСВ не сплачується.

Нагадаємо, ВС розглядає зразкову справу щодо сплати єдиного соціального внеску самозайнятою особою, яка одночасно зареєстрована як ФОП. Інформацію по справі можна отримати  у системі аналізу судових рішень VERDICTUM поставивши задачу в референті та перевіряючи розклад засідань. Замовити тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини