Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дні адміністративної юстиції: на міжнародній конференції шукають баланс захисту інтересів держави та платників податків

Реклама

4-5 липня в Касаційному адміністративному суді за підтримки міжнародних партнерів відбувається ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Судовий розгляд податкових і митних спорів: проблеми, виклики, пріоритети».

Як нагадав голова КАС Михайло Смокович, Кодекс адміністративного судочинства було ухвалено 15 років назад, а кілька років тому біло вирішено щорічно з 20 червня до 10 липня проводити дні адміністративної юстиції, організовуючи професійні заходи, які б сприяли зміцненню авторитету судової влади та забезпеченню доступу до правосуддя.

На відкритті заходу першою з вітальною промовою виступила голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка зазначила, що в ці дні відбуваються не тільки фахові, а й спортивні заходи, що допомагають підвищити мотивацію через спілкування.

«Україна потребує не лише економічного зростання, а прориву. Щоб вистояти проти агресії і подолати зубожіння, нам необхідні інвестиції», - впевнена пані Данішевська. Вона пояснила, що численні зустрічі з представниками бізнесу допомогли зрозуміти, що заважає підприємствам розвиватись. Бізнес потребує надійного захисту корпоративних прав, захисту власності та належної податкової політики.

За словами голови ВС, зрозуміти, що саме відбувається у податковій сфері допомагає рейтинг Doing Business. І хоча, з одного боку, 71е місце України можна назвати проривом, ми все-таки відстаємо від сусідніх країн. Наразі вже зрозуміло, що бізнесу потрібні адекватні ставки, адекватне адміністрування, спрощене звітування (оскільки багато часу витрачається на складання звітів), дружні податківці, передбачувана судова практика. Остання має допомогти податківцям змінити підходи до адміністрування, та має застосуватись до всіх суб'єктів.

На дводенній конференції мають не лише підняти проблеми, а й розробити плани: «ми маємо забезпечити бізнесу умови комфортніші, ніж в інших країнах», - заключила В. Данішевська.

Михайло Смокович також впевнений, що в Україну прийдуть інвестиції, коли судовий захист буде надійним. «Все в країні тримається на податкових відносинах: добробут населення залежить від їх регулювання, від того, як платників податків захищають суди», - вважає суддя.

«Платник податків йде до суду як єдиного органу, спроможного поставити крапку в питаннях застосування закону. Але тут є зловживання через відсутність філософії превалювання суті над формою», - додала Ніна Южаніна, голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики.

Народна депутатка розуміє, що змінювати податкове законодавство слід нечасто, але як інакше реагувати на нові схеми ухилення від оподаткування?

Пані Южаніна вважає, що великі компанії здійснюють агресивне податкове планування через рішення судів. За її словами 42 % економіки знаходиться в тіні саме через небажання платити податки. «Ми маємо прийти до європейського регулювання, і саме суди відіграють тут вирішальну роль», - впевнена Н. Южаніна.
Вона також нагадала, що завдяки введенню автоматичного адміністрування припинились зловживання з ПДВ (суми доходили до 2 млрд євро в рік). Разом з тим, суди, задовольнивши з процедурних міркувань позови про незаконність критеріїв блокування податкових накладних, виявили необхідність законодавчих змін.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186125_sud-zobovyazav-dfs-vdklikati-list-pro-kriter-blokuvannya-podatkovikh-nakladnikh

Важливою інформацією на цю тему поділився Сергій Верланов - новообраний голова новоствореної Державної податкової служби (до призначення на посаду він працював у Міністерстві фінансів). В Мінфіні завершується робота над проектом нової редакції постанови Кабміну № 117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». На наступному тижні проект мають винести на громадське обговорення. І критерії блокування накладних включать саме в постанову Кабміну.

https://ips.ligazakon.net/document/view/KP180117?docId=KP180117&productAlias=ips_web

Крім того, голова ДПС повідомив, що служба зменшить обсяг контрольно-перевірочних заходів і займатиметься поточною попереджувальною роботою з платниками. Щодо судово-претензійної роботи в контексті прийдешньої повної адвокатської монополії на представництво в судах, пан Верланов зазначив, що вже провів «інвентаризацію адвокатських посвідчень» та знає, що люди здають екзамени. Крім того, «адвокатське посвідчення є і в мене», - з долею жарту нагадав голова служби.

Позитивний поступ України у сфері оподаткування оцінили і в Раді Європи. Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина повідомив, що Комітет Міністрів зняв з контролю дві групи справ, які стосуються порушення статті 1 Першого протоколу Конвенції з прав людини. Мова йде про справи Щокіна та Сєркова (неоднозначне тлумачення податкового законодавства), а також справи Інтерсплаву та Полімерконтейнеру (щодо проблем взаємодії судової і виконавчої гілки влади). Разом з тим, хоча і вважається, що проблема вирішена, дві податкові справи ЄСПЛ передав Уряду на комунікацію. «Сподіваюсь, спори вирішаться, бо в мене і так вистачає роботи за справою Бурмич», - поділився наболілим пан Уповноважений.

https://jurliga.ligazakon.net/news/165487_espch-bolshe-ne-budet-prisuzhdat-kompensatsii-za-neispolnenie-ukrainoy-sudebnykh-resheniy

Нагадаємо, у рішенні за справою «Бурмич та інші проти України», прийнятому у 2017 році, ЄСПЛ констатував порушення нашою державою права на справедливий суд через системну проблему невиконання рішень судів. Європейський суд відмовився розглядати усі заяви проти України щодо невиконання судових рішень, вони переадресовуватимуться Комітету Міністрів.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ
Фото з Facebook-сторінки Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини