Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кандидату в нардепи не можна відмовити в реєстрації через недоліки в наданій автобіографії - ВС

Реклама

ЦВК не може відмовити кандидату в нардепи в реєстрації через те, що він подав документи, які мають недоліки. Недотримання певних вимог щодо оформлення документа є підставою для внесення до нього виправлень, а не підставою для прийняття рішення про відсутність такого документа взагалі.

Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного адміністративного суду ВС у постанові від 2 липня 2019 року у справі № 855/212/19.

https://verdictum.ligazakon.net/document/82758891?docId=82758891&productAlias=verdictum_web

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Відповідно до обставин справи позивач звернувся до суду з проханням визнати протиправною та скасувати постанову Центральної виборчої комісії в частині відмови в реєстрації кандидатом в народні депутати через недоліки в автобіографії, поданої при реєстрації.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції керувався тим, що встановлений перелік відомостей, які має містити автобіографія, є імперативним, а внесення змін до цього документа не відповідає принципам виборчого права.

Суд погодився з висновком Комісії, яка зауважувала, що невідображення в документі, подання якого є обов'язковою умовою реєстрації кандидата в народні депутати України, визначеної Законом № 4061-VI "Про вибори народних депутатів" інформації, є невиконанням вимог закону і не може вважатися помилкою чи неточністю.

Не погоджуючись з рішенням суду, позивач подав апеляційну скаргу, в якій посилався на порушення судом норм матеріального і процесуального права.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187261_kandidat-u-nardepi-povinen-prozhivati-v-ukran-ostann-5-rokv---vs

Верховний Суд задовольнив скаргу позивача з огляду на таке.

Закон № 4061-VI "Про вибори народних депутатів" не містить застережень щодо шляхів подолання недоліків у поданих документах. Таким чином ті помилки і неточності, які не можуть бути усунуті шляхом унесення виправлень до цього документа, повинні усуватись шляхом повторного складання документа (заяви, автобіографії) з урахуванням зауважень ЦВК.

Верховний Суд наголошує, що під неподанням документів для цілей застосування п. 2 ч. 2 ст. 60 Закону № 4061-VI, яким визначені підстави для відмови в реєстрації кандидата в депутати, слід розуміти виключно фізичну відсутність будь-якого з документів, передбаченого в ч. 2 ст. 55 цього ж Закону.

Підставою для відмови в реєстрації позивача кандидатом у депутати міг бути саме факт неподання автобіографії, а не її оформлення з недоліками, об'єктивних перешкод для усунення яких у спірних правовідносинах не існувало.

Отже, недотримання певних вимог щодо оформлення документа є підставою для внесення до нього виправлень або повторного складання документа відповідно до Закону № 4061-VI, а не підставою для прийняття рішення про відсутність такого документа взагалі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини