Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують відшкодовувати шкоду, спричинену тривалим досудовим розслідуванням та судовим розглядом

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186864_pri-oskarzhenn-dy-chi-bezdyalnost-sudu-sudoviy-zbr-ne-splachutsya---vs

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу урядовий законопроект № 9044 щодо вдосконалення порядку відшкодування шкоди, завданої громадянинові правоохоронними органами або судом, відповідно до практики Європейського суду з прав людини.

 

Так, в Законі «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» до підстав відшкодування шкоди запропоновно віднести незаконне затримання, порушення розумних строків досудового розслідування та судового розгляду під час кримінального провадження.

Разом з тим, шкода, завдана громадянину внаслідок порушення розумних строків досудового розслідування та судового розгляду під час кримінального провадження, не відшкодовується, якщо затримку спричинено внаслідок умисних дій такої особи чи її захисника, представника, законного представника.

Право на відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконного тримання під вартою, виникає також у разі:

1) коли строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою перевищує строк призначеного судом покарання;

2) зміни правової кваліфікації кримінального правопорушення та визнання особи, яка під час досудового розслідування чи судового розгляду трималася під вартою, винною у вчинені злочину, за який тримання під вартою є необґрунтованим засобом.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини