Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У пунктах пропуску через держкордон фіксуватимуть біометричні дані іноземців

Реклама

МВС визначило Порядок фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, а також здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Відповідний наказ міністерства від 24 квітня 2019 року № 310 зареєстрований у Мін'юсті і набере чинності з дня офіційного опублікування.

Фіксація біометричних даних - процес збору біометричних даних (параметрів) іноземців, внесення їх та зберігання в інформаційно-телекомунікаційній системі прикордонного контролю Державної прикордонної служби України "Гарт-1".

Фіксація біометричних даних здійснюватиметься під час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон, контрольних пунктах в'їзду-виїзду та під час адміністративного затримання органами (підрозділами) охорони держкордону.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185066_v-ukranu-pochnut-puskati-nozemtsv-tlki-z-bometrichnim-pasportom

Зафіксовані біометричні дані вноситимуть до відомчої інформаційної системи. Строк зберігання зафіксованих біометричних даних становитиме 75 років. Після закінчення строку зберігання таких даних їх видалятимуть автоматично з відомчої інформаційної системи.

Фіксацію в пунктах пропуску через держкордон проводитимуть на лінії паспортного контролю; у транспортних засобах закордонного прямування, місцях їх стоянки; у службових приміщеннях Держприкордонслужби. Її проводитимуть під час першого в'їзду іноземців в Україну та проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску. Фіксація передбачає сканування службовими особами на першій лінії контролю відбитків усіх пальців правої або лівої руки.

Якщо в іноземця наявні біологічні особливості (ушкодження, вроджені вади тощо), які не дозволяють зафіксувати біометричні дані, пропускатимуть через державний кордон цих осіб без фіксації таких даних. Про це складається відповідний акт, який затверджується начальником органу охорони державного кордону.

Якщо іноземець відмовляється надати свої біометричні дані для їх фіксації, рішення щодо його пропуску через державний кордон приймається на другій лінії контролю відповідно до вимог законодавства України.

Верифікація іноземців, біометричні дані яких було зафіксовано, здійснюється через сканування відбитків від одного до п'яти пальців правої або лівої руки.

Якщо встановлено, що біометричні дані іноземців не збігаються із зафіксованими біометричними даними або збігаються з біометричними даними іншої особи, ідентифікація та верифікація таких іноземців проводиться під час контролю на другій лінії.

Фіксацію біометричних даних іноземців під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення проведуть шляхом сканування усіх пальців обох рук іноземців, затриманих в адміністративному порядку органами (підрозділами) охорони державного кордону.

Таку фіксацію проводитиме службова особа, яка затримала іноземця в адміністративному порядку, про що склала протокол про адміністративне затримання.

Фіксацію біометричних даних іноземців під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення проводитимуть у службових приміщеннях Держприкордонслужби; у спеціальних приміщеннях; пунктах тимчасового тримання; місці складання протоколу про адміністративне затримання. Ідентифікацію (верифікацію) іноземців, біометричні дані яких було зафіксовано, здійснюватимуть шляхом сканування відбитків від одного до п'яти пальців правої або лівої руки.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини