Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безкоштовним адвокатам встановили правила етики

Реклама

Наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 29 березня 2019 року № 40 затверджено «репутаційні правила» працівників системи БПД щодо визначення загальних вимог до поведінки таких працівників під час виконання ними своїх посадових обов'язків, а також посилення авторитету та довіри громадян до системи надання БПД.

Ці Правила поширюються на працівників Координаційного центру з надання правової допомоги, регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

При прийнятті на роботу працівники системи надання БПД ознайомлюються з цими Правилами. Відмітка про таке ознайомлення додається до особової справи працівника.

Зазначені основні вимоги до поведінки працівників системи надання БПД.

Під час виконання своїх посадових обов'язків працівники зобов'язані неухильно дотримуватись загальновизнаних норм етичної поведінки, бути ввічливими та доброзичливими, дотримуватись високої культури спілкування (не допускати використання нецензурної лексики, підвищеної інтонації, зберігати самоконтроль та стриманість), шанобливо ставитись до прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, не проявляти свавілля або байдужості до їхніх правомірних дій та вимог, уникати конфліктів з громадянами, керівниками, колегами та підлеглими.

Також вони зобов'язані виконувати свої посадові обов'язки чесно і неупереджено, виявляти повагу до честі і гідності кожної особи, незалежно від расової чи національної приналежності, мови, статі, віку, віросповідання, політичних, ідеологічних, релігійних або інших особистих поглядів чи переконань, майнового стану, соціального походження, освіти, сексуальної орієнтації або інших ознак.

Працівники, незважаючи на приватні інтереси, повинні утримуватись від виконання рішень чи доручень керівництва, якщо вони суперечать закону. У разі їх отримання працівники повинні негайно в письмовій формі повідомити про це керівника установи, в якій вони працюють, а також відділ запобігання корупції Координаційного центру з надання правової допомоги.

При виконанні своїх посадових обов'язків працівники зобов'язані дотримуватися політичної нейтральності.

Встановлені вимоги до поведінки працівників БПД у позаробочий час. Зокрема, вони зобов'язані утримуватись від:

- діяльності, яка може негативно вплинути на виконання ними посадових обов'язків або викликати сумнів в їх незалежності та об'єктивності;

- висловлювань та дій, що принижують честь та гідність осіб, завдають шкоди їх діловій репутації;

- дій, які можуть підірвати довіру та зашкодити авторитету системи надання БПД в суспільстві.

Працівникам забороняється використовувати свої повноваження або своє службове становище в особистих (приватних) інтересах чи в неправомірних особистих інтересах інших осіб, у тому числі використовувати свій статус та інформацію про місце роботи з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб.

Працівникам забороняється розголошувати персональні дані фізичних осіб, інформацію з обмеженим доступом (службова, конфіденційна інформація), режим якої встановлено законами України "Про інформацію", "Про захист персональних даних" та "Про доступ до публічної інформації", що стала їм відома у зв'язку з виконанням посадових обов'язків.

Також документ вводить положення щодо взаємовідносин працівників системи БПД з іншими суб'єктами права та адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Як вже писала ЮРЛІГА, в правила адвокатської етики введено принцип чесності та добропорядності.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини