Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якість освіти моніторитимуть по-новому: обговорюється проект

Реклама

Міністерство освіти і науки пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти».

Очікується, що документ сприятиме забезпеченню якості проведення моніторингових досліджень, розширенню кола суб'єктів моніторингової діяльності, розмежуванню повноважень між органами влади, державними установами, представниками громадськості у сфері координації його здійснення.

У проекті визначаються види, форми та методи проведення моніторингових досліджень, а також особливості процедури підготовки та проведення моніторингу якості освіти.

Моніторинг проводитимуть для виявлення та відстеження тенденцій у розвитку якості освіти в країні, на окремих територіях, у закладах освіти або інших суб'єктах освітньої діяльності.

Об'єктами моніторингу можуть бути знеособлена інформація про учасників освітнього процесу; процеси, що відбуваються в системі освіти, характеристики її стану; освітні та управлінські процеси у закладах освіти; внутрішня система забезпечення якості освіти в закладах освіти (на локальному рівні); результати навчання здобувачів освіти; стан навчально-методичного, матеріально-технічного, нормативно-правового, інформаційного, кадрового забезпечення освітньої діяльності тощо.

Визначили, що моніторинг може бути внутрішнім і зовнішнім. Внутрішній моніторинг проводиться на локальному рівні. Зовнішній моніторинг проводиться на локальному, регіональному, загальнодержавному або міжнародному рівні.

Внутрішній моніторинг проводиться в закладі освіти.

Зовнішній моніторинг може проводитися:

у закладі освіти, здобувачі якого є безпосередніми учасниками дослідження;

у закладі освіти, який визначено опорним для проведення моніторингу;

в установі чи організації, на базі яких передбачено проведення моніторингу.

Зовнішній моніторинг, учасниками якого є особи віком до 14 років, проводитимуть у закладі освіти (іншому суб'єкті освітньої діяльності), де вони здобувають освіту.

Термін проведення зовнішнього моніторингу має бути узгоджений із закладом освіти і визначений у графіку його проведення.

Заплановано, що моніторинг проводиться державною мовою, крім випадків, коли для досягнення цілей моніторингу доцільним є його проведення англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу, мовою корінного народу або національної меншини України.

Моніторинг проводитимуть шляхом обстеження об'єктів освітньої діяльності, встановлення показників і проведення аналізу стану функціонування системи освіти.

У проекті Порядку визначено такі етапи моніторингу:

підготовка моніторингу (формулювання проблеми, що досліджуватиметься; визначення мети та завдань моніторингу; розрахунок і формування вибірки, оцінка її репрезентативності тощо);

розробка Програми;

проведення моніторингового дослідження (відповідно до форм і методів, визначених у проекті Порядку);

збір та оброблення, аналіз та інтерпретація результатів моніторингового дослідження;

оприлюднення результатів моніторингу.

Моніторингове дослідження заплановано проводити в усній і письмовій формах.

Зауваження та пропозиції до проекту міністерство пропонує надсилати до 25 червня 2019 року в письмовому вигляді та електронною поштою за адресою: Міністерство освіти і науки України, проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135; e-mail: linnyk@mon.gov.ua.

Як раніше писала ЮРЛІГА, Рада прийняла за основу законопроект про загальну середню освіту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини