Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Каратимуть навіть за незначну вирубку лісів

Реклама

З 19 травня 2019 року діють зміни щодо посилення відповідальності за незаконну вирубку лісів.

Зміни внесено Законом № 2708-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів».

Вдвічі підвищено адміністративну відповідальність за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка, знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, знищення або пошкодження підросту в лісах.

Зменшено суму збитку, за спричинення якого настає кримінальна відповідальність.  У Кримінальному кодексі знижено поріг завданої шкоди, за яку настає відповідальність за вивезення деревини під видом лісоматеріалів та незаконну порубку, перевезення, зберігання, збут лісу.

Визначено, що цінними та рідкісними породами дерев є роди дерев, передбачені статтею 1 Закону "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів".

Під переміщенням у великому розмірі слід розуміти переміщення лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів необроблених, вартість яких у 18 і більше разів перевищує НМДГ, під переміщенням в особливо великому розмірі - вартість яких у 36 і більше разів перевищує НМДГ.

Істотною шкодою вважається така шкода, яка у 20 і більше разів перевищує НМДГ, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

Нагадаємо, що НМДГ дорівнює не 17 грн, а 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (податкова соціальна пільга).

Докладніше - у модулі "Довідники" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Як раніше писала ЮРЛІГА, знижено поріг настання відповідальності за незаконну вирубку лісу та вивезення лісоматеріалів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини