Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коаліція розпалася, але Зеленський не зможе розпустити ВР

Реклама

Сьогодні, 17 травня, на ранковому засіданні Верховної Ради голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про вихід фракції з коаліції «Європейська Україна» у Верховній Раді.

Заява стосувалась припинення коаліції з 17 травня 2019 року та необхідності формування нової коаліції з новим порядком денним.

У зв'язку із цією заявою Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив: "Сьогодні коаліція депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді восьмого скликання припинила свою діяльність. Відповідно до частини 7 статті 83 Конституції України протягом одного місяця від сьогодні, дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, має бути сформована нова коаліція».

Він також закликав представників усіх фракцій та груп розпочати консультації з приводу формування нової коаліції.

Відповідно до ст. 90 Конституції Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом одного місяця не сформовано коаліцію депутатських фракцій. Рішення про розпуск Парламенту на цій підставі Президент приймає після консультацій з Головою Верховної Ради, його заступниками та головами депутатських фракцій.

Президент не може достроково припинити повноваження Верховної Ради в останні 6 місяців строку своїх або її повноважень. Нагадаємо, ВР VIII скликання була обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року. Депутати набули повноважень 27 листопада 2014 року - в день складання присяги. Повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради Строк повноважень Верховної Ради становить п'ять років. Отже, повноваження ВР закінчуються 26 жовтня 2019 року і Президент не матиме змоги достроково її розпустити, навіть якщо коаліцію не сформують до 17 червня.

Повноваження Верховної Ради, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового розпуску Парламенту попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання.

Відповідно до Конституції, саме коаліція депутатських фракцій вносить пропозиції Президенту щодо кандидатури Прем'єр-міністра та кандидатур до складу Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, на чергових виборах 2019 року Президентом України обрано Володимира Зеленського. Його інавгурація призначена на 20 травня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини