Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні незабаром з'явиться фахова передвища освіта

Реклама

Народні депутати пропонують визначити порядок, умови, форми та особливості здобуття фахової передвищої освіти в Україні та врегулювати суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, а також визначити компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти.

Відповідний проект № 8321-д «Про фахову передвищу освіту» було прийнято в першому читанні за основу на вечірньому засіданні Парламенту 14 травня. Зазначений законопроект було запропоновано Комітетом з питань науки і освіти як основний.

Проектом запропоновано встановити основні правові, організаційні, фінансові засади функціонування системи фахової передвищої освіти, створити умови для поєднання освіти з виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави.

У законопроекті сформовано основні вимоги до організації ефективного та результативного освітнього процесу, особливості забезпечення доступу до якісної фахової передвищої освіти, окреслено права та обов'язки учасників освітнього процесу тощо.

Проектом визначено шляхи формування системи забезпечення якості фахової передвищої освіти. Приділяється увага інструментам забезпечення академічної доброчесності. Забезпечуються можливості ефективного функціонування закладів фахової передвищої освіти, визначається їх статус, структура, права і обов'язки, джерела фінансування.

Прописано принципи, закладені в основу управління у сфері фахової передвищої освіти, визначено органи управління для закладів різних форм власності. Створено законодавче підґрунтя для реалізації автономії закладів фахової передвищої освіти.

Очікується, що вже в липні після відповідного доопрацювання матимемо повноцінний закон. Автори законопроекту наголосили на важливості прийняття зазначеного закону в майбутньому, оскільки у разі його неприйняття технікуми та коледжі залишаться без правового забезпечення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини