Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий огляд рішень ЄСПЛ від Верховного Суду

Реклама

Прес-служба Верховного Суду опублікувала п'ятнадцятий огляд практики Європейського суду з прав людини, який охоплює рішення, ухвалені за період з 29.04.2019 по 03.05.2019 року.

В огляд, зокрема, ввійшло 10 рішень: «А.М. проти Франції», «Т.Б. проти Швейцарії», «Ельвіра Дмитрієва проти Росії», «Кабліс проти Росії», «Репсевірег Совєткезет проти Венгрії», «Аксиз та інші проти Турції», «Весселінов проти Болгарії», «Адзик проти Хорватії», «Пасквіні проти Сан-Марино», «Вєтсев проти Болгарії».

Окремий інтерес викликає справа «Ельвіра Дмитрієва проти Росії», де заявником є російський політичний діяч і опозиціонер.

Ельвіра Дмитрієва розмістила в YouTube документальне відео з обвинуваченнями прем'єр-міністра в корупції та закликала через «ВКонтакте» провести демонстрації та акції протесту 26 березня 2017 року. У результаті цього прихильники політичних поглядів позивача в різних містах звернулися до органів місцевої влади за погодженням мітингів у зазначену дату. В більшості випадків їм було відмовлено. На мітингах по всій країні було затримано більш ніж 1500 осіб - їх визнали винними у вчиненні адміністративних правопорушень.

Декілька днів потому заявниця провела демонстрацію, проте була затримана по дорозі додому та утримувалася у відділенні поліції протягом чотирьох годин.

У подальшому стосовно заявниці було складено протокол про адміністративне правопорушення, яке полягало в організації та заклику до участі в незаконній демонстрації, непокорі працівникам поліції.

Місцевий суд визнав заявницю винною та призначив їй покарання у виді штрафу та громадських робіт. Суди апеляційної та касаційної інстанцій погодилися з висновком суду першої інстанції. Заявниця була змушена звернутись до ЄСПЛ.

Рішенням ЄСПЛ визнано порушення права на свободу зібрань та об'єднань, права на ефективний засіб правового захисту, права на свободу вираження поглядів, права на свободу та особисту недоторканість та права на справедливий суд.

Справа «Адзик проти Хорватії» стосується повернення дитини заявникові-громадянину Сполучених Штатів Америки.

Заявник, після відхилення його позовів судами першої та апеляційної інстанцій, поскаржився в Конституційний Суд, який своїм рішенням від 28 жовтня 2015 року відхилив скаргу заявника.

Заявник був змушений звернутись до ЄСПЛ. Суд задовольнив вимоги позивача та визнав порушення права на справедливий судовий розгляд, зокрема порушення принципу рівності сторін та змагальності у зв'язку з непроведенням судових слухань; стверджував, що відмова у видачі наказу про повернення дитини становить порушення його права на повагу до сімейного життя.

У справі «Вєтсев проти Болгарії» ЄСПЛ констатував порушення права на повагу до приватного та сімейного життя.

6 лютого 2015 року заявника було затримано за підозрою у вчиненні крадіжки та поміщено до слідчого ізолятору в місті Пазарджик. У серпні того ж року його справа була передана до суду. Дізнавшись про смерть брата, заявник отримав судовий дозвіл на відвідини похорон під конвоєм. Однак, оскільки служба регіональної безпеки Міністерства юстиції уповноважена забезпечувати транспортування під вартою затриманих лише з метою надання їм можливості виступати перед судовими органами, суд скасував своє рішення про дозвіл та відмовив заявникові у задоволенні його клопотання.

Огляд підготовлено працівниками департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду з використанням матеріалів, розміщених на веб-сайтах Європейського суду з прав людини.

Цей та попередні огляди ви можете знайти в розділі «Практика Європейського суду з прав людини" модуля «Судова практика» ІПС «ЛІГА:ЗАКОН»

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини