Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185823_priynyato-zakon-pro-ukransku-movu

1. Верховна Рада прийняла новий мовний закон

У четвер, 25 квітня, після 2-місячного розгляду запропонованих правок парламентарі проголосували за прийняття в цілому Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (проект № 5670-д).

Ним передбачається встановлення низки чітких вимог про правила застосування української мови. Зокрема, йдеться про її обов'язкове використання у спілкуванні з державними органами, упровадження нової системи підтвердження володіння українською мовою для різних категорій осіб тощо.

Закон прийнято з великою кількістю озвучених під стенограму правок, які ЮРЛІГА проаналізує в найближчих матеріалах.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185718_opublkovano-kodeks-z-protsedur-bankrutstva

2. З'явилася остаточна версія Кодексу з процедур банкрутства

20 квітня в газеті "Голос України" було опубліковано текст Кодексу України з процедур банкрутства. Таким чином, завершилася більш як піврічна епопея підготовки прийнятого документа до опублікування. Нові норми почнуть діяти з 21 жовтня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185787_nstitut-krimnalnikh-prostupkv-zapratsyu-u-2020-rots---zakon-opublkovano

3. В українському законодавстві з'явився інститут кримінального проступку

19 квітня було підписано і вже 24 квітня опубліковано Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень".

Ним передбачено впровадження поділу кримінальних правопорушень на кримінальні проступки та злочини. Останні, своєю чергою, поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі. Покарання за вчинення кримінального проступку буде менш суворим, а процедура їх розслідування - спрощеною порівняно зі злочинами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185841_z-1-lipnya-zroste-vartst-id-pasportv

4. Підвищено вартість оформлення паспортних документів

З 1 липня 2019 року підвищиться адмінзбір за видачу паспорта громадянина України (ID-картки) і паспорти громадянина України для виїзду за кордон. Одночасно зросте і вартість бланка документа.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185845_ukhvaleno-zakon-pro-zmni-v-zeleny-energetits

5. Змінюються правила у сфері "зеленої" енергетики

25 квітня прийнято Закон щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії (законопроект № 8449-д).

Ним передбачається надання підтримки виробникам "зеленої" енергії починаючи з 1 січня 2020 року виключно за умови перемоги таких суб'єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185789_obrano-kervnika-derzhavno-podatkovo-sluzhbi

6. Обрано голову Державної податкової служби

23 квітня переможцем конкурсу на посаду керівника новостворюваної (шляхом розподілу Державної фіскальної служби на два органи) Державної податкової служби став діючий заступник Міністра фінансів Сергій Верланов. Для закінчення процесу залишилося дочекатися відповідного рішення Кабміну.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185753_prezident-priznachiv-86-suddv

7. Президент почав активно призначати суддів

22 квітня підписано 2 укази про призначення 86 суддів у місцевих загальних судах і господарських судах. А 24 квітня послідували ще 2 укази про призначення 10 суддів до судів цих само юрисдикцій.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185747_v-pravila-advokatsko-etiki-vvedeno-printsip-chesnost-ta-dobroporyadnost

8. Опубліковано оновлені Правила адвокатської етики

У документі з'явилася нова стаття 121 "Чесність і доброчесна репутація", а до статей 44, 65 внесено відповідні зміни. Цей принцип повернувся до Правил після дворічної відсутності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185844_rozshireno-perelk-pristrov-dlya-fksats-porushennya-pdr

9. КМУ легалізував дистанційні вимірювачі просторово-часових параметрів місця розташування транспортних засобів

Як зауважує уряд, відповідні зміни в переліку категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, і в Технічному регламенті законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, сприятимуть зменшенню кількості дорожньо-транспортних подій і негативних наслідків від їх вчинення, а також притягненню до відповідальності порушників правил дорожнього руху.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185837_za-posvdchennya-pro-znannya-ukransko-dovedetsya-platiti-nezvazhayuchi-na-vdmnniy-atestat

10. Змінено порядок підтвердження володіння українською мовою для кандидатів на держслужбу

Кабмін змінив Порядок атестації осіб, що претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою. Посвідчення на вільне володіння державною мовою видаватиметься за плату, незважаючи на наявність підтвердних документів щодо її вивчення. Але це рішення прийняте ще до прийняття Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (проект № 5670-д) і суперечить його нормам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини