Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інститут кримінальних проступків запрацює у 2020 році - Закон опубліковано

Реклама

В Україні наступного року впроваджуватиметься розподіл кримінальних правопорушень на кримінальні проступки та злочини. Останні, своєю чергою, поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

Відповідний Закон N 2617-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" опубліковано у газеті "Голос України" сьогодні, 24 квітня. Він набуває чинності з 1 січня 2020 року, крім пункту 2 розділу II щодо доручень Кабміну.

Закон визначає кримінальний проступок як діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у вигляді штрафу не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи іншого покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.

Також планується звільняти від кримінальної відповідальності осіб, які вперше вчинили кримінальний проступок чи необережний нетяжкий злочин (за винятком корупційних). Правопорушник повинен щиро покаятися, активно сприяти розкриттю правопорушення і повністю відшкодувати завдані збитки або усунути завдану шкоду.

Інші зміни КК стосуються певних особливостей, пов'язаних з інститутом кримінального проступку, зокрема, закріплення вимог про те, що особи, засуджені за вчинення проступку, після відбуття покарання визнаються такими, що не мають судимості.

Законом вносяться зміни до КУпАП, КК і КПК.

До КУпАП вносяться зміни щодо відповідальності за керування суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції; до КК - щодо відповідальності за керування транспортними засобами в аналогічному стані.

У КК термін "злочинність" (діяння) замінено на "кримінальна протиправність", статті 11 і 12 викладено в новій редакції - наводиться поняття "Кримінальне правопорушення" і дається його класифікація.

У КПК викладено в новій редакції ст. 38 щодо органів досудового розслідування, а також Кодекс доповнено статтями 39-1 і 40-1, де виписано повноваження керівника органу дізнання і дізнавача.

Нагадаємо, Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" на базі законопроекту № 7279-д було підписано Президентом 19 квітня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини