Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна почала впроваджувати екодизайн

Реклама

В Україні розпочнеться впровадження важливого європейського інструменту - екодизайн, який визначає вимоги щодо енергоефективності та екологічності різних енергоспоживчих продуктів.

Відповідна постанова від 3 жовтня 2018 року № 804 набрала чинності 6 квітня 2019 року.

Зазначеною постановою затверджено Технічний регламент щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів.

Регламент встановлює систему для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів для забезпечення вільного руху таких продуктів на українському ринку. Його розроблено на основі Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/125/ЄС від 21 жовтня 2009 року, який встановлює систему для визначення вимог з екодизайну, що застосовується до енергоспоживчих продуктів.

Нагадаємо, що згідно із зазначеною Директивою екодизайн означає інтеграцію екологічних аспектів у дизайн продукту з метою поліпшення екологічних характеристик продукту протягом усього його життєвого циклу. Вимоги екодизайну - це будь-які вимоги, пов'язані з продуктом або дизайном продукту, ціль яких - це поліпшення екологічних характеристик, або будь-які вимоги щодо інформування про екологічні аспекти продукту.

Технічний регламент визначає вимоги, яким повинні відповідати енергоспоживчі продукти для їх введення в обіг та/або в експлуатацію, а також сприяє підвищенню енергоефективності та рівня охорони навколишнього природного середовища, одночасно збільшуючи безпеку енергопостачання. Він не поширюється на транспортні засоби для пасажирських або вантажних перевезень.

Установлено, що перед введенням в обіг та/або в експлуатацію продукту, на який поширюється дія технічних регламентів щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктів, виробник (його уповноважений представник) має нанести на нього знак відповідності технічним регламентам та скласти декларацію про відповідність. За допомогою цієї декларації виробник гарантує і заявляє, що продукт відповідає всім положенням відповідних технічних регламентів щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктів.

Зображення знака відповідності технічним регламентам виконується згідно з формою та описом, затвердженими постановою Кабміну від 30 грудня 2015 року № 1184.

Знак відповідності технічним регламентам потрібно наносити на продукт, а якщо це неможливо - на пакування та на супровідні документи.

Декларація про відповідність повинна містити такі відомості:

найменування та місцезнаходження виробника або його уповноваженого представника;

опис моделі продукту, достатній для її однозначної ідентифікації;

у відповідних випадках - посилання на застосовані стандарти з переліку національних стандартів, які є ідентичними гармонізованим європейським стандартам та відповідність яким надає презумпцію відповідності продуктів вимогам відповідного технічного регламенту щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктів;

у відповідних випадках - посилання на інші стандарти та специфікації;

у відповідних випадках - посилання на інші технічні регламенти, якими передбачене нанесення знака відповідності технічним регламентам;

ідентифікація та підпис особи, уповноваженої представляти виробника або його уповноваженого представника.

У додатках до Техрегламенту окреслено методи визначення загальних і спеціальних вимог до екодизайну, а також опис процедури внутрішнього контролю дизайну.

Цей нормативний акт є рамковим, тому передбачається прийняти близько 30 спеціальних техрегламентів за окремими видами продукції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини