Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент сформував комісію з відбору судді до ЄСПЛ та змінив вимоги до кандидатів

Реклама

Президент утворив конкурсну комісію з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Відповідний Указ № 100/2019 було підписано 4 квітня.

До складу комісії увійдуть (за згодою):

Довидас ВІТКАУСКАС - керівник Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні (ПРАВО)"

КОРОТКИЙ Тимур Робертович - професор кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету "Одеська юридична академія", кандидат юридичних наук

КУЗНЄЦОВА Наталія Семенівна - академік-секретар відділення цивільно-правових наук Національної академії правових наук України, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор

МИКІЄВИЧ Михайло Миколайович - завідувач кафедри європейського права Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор юридичних наук, професор

СИРОЇД Тетяна Леонідівна - професор кафедри конституційного, муніципального і міжнародного права юридичного факультету Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, доктор юридичних наук.

Крім того, змінено порядок проведення конкурсу кандидатів в судді ЄСПЛ.

Зокрема, змінено вимоги до кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Кандидат мусить мати високі моральні якості та вищу юридичну освіту не нижче ступеня магістра (або прирівняну до неї вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста), здобуту в Україні, чи вищу юридичну освіту відповідного ступеня, здобуту в інших державах та визнану в Україні в установленому порядку, і не менш як 10 років стажу професійної діяльності у сфері права, та/або досвіду наукової чи науково-педагогічної діяльності у цій сфері, та/або досвіду діяльності у галузі захисту прав людини і основоположних свобод. Також кандидат має знати обидві офіційні мови Ради Європи (англійську та французьку), однією з яких вільно володіти.

Знижено граничний вік кандидатів - претендувати на посаду не може особа, яка досягла 65 років.

Для участі у конкурсі слід подати написану власноруч письмову заяву на ім'я голови конкурсної комісії та автобіографію, а також завірені в установленому порядку:

- копію паспорта громадянина України;

- копію диплома про повну вищу юридичну освіту;

- копію документа про присвоєння наукового ступеня або вченого звання;

- копію трудової книжки.

Можна подати додаткову інформацію стосовно своєї освіти, досвіду роботи, професійного рівня і репутації (копії документів про підвищення кваліфікації, наукові публікації, рекомендації тощо), досвіду діяльності у галузі захисту прав людини і основоположних свобод.

Конкурсна комісія відкрито голосує за трьох кандидатів за результатами розгляду поданих документів, тестування та співбесіди. Сформований список з трьох кандидатів для обрання на посаду судді Європейського суду з прав людини від України оголошується у день завершення конкурсу. Голова конкурсної комісії інформує про результати конкурсу Президента та забезпечує внесення списку до Ради Європи.

Строк повноважень Анни Юдковської як судді ЄСПЛ спливає 14 червня 2019 року. Уряд України мав подати список з трьох кандидатів до 6 грудня 2018 року.

До складу ЄСПЛ входить по одному судді від кожного з 47 держав, які ратифікували Конвенцію про захист прав людини і основних свобод. Судді п'яти секцій формують палати (по сім суддів у кожній), а також засідають в форматі Палати (17 суддів). Євросуд обирає двох заступників голови, кожен з яких одночасно є головою відповідної секції. Суддів обирають делегати Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Як раніше писала ЮРЛІГА, обраний новий голова ЄСПЛ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини