Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні на всіх упаковках рецептурних ліків з’явиться спеціальне маркування

Реклама

В Україні поступово на всіх упаковках рецептурних лікарських засобів з'явиться спеціальне маркування, що гарантуватиме оригінальність ліків (так зване 2D-кодування).

Відповідну Концепцію реалізації державної політики з запобігання фальсифікації лікарських засобів Уряд ухвалив на своєму засіданні 3 квітня.

У Концепції визначено, що маркування на упаковках ліків буде гарантією якості: пацієнт зможе перевірити, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм.

Маркування упаковок лікарських засобів спеціальним кодом впроваджуватиметься поступово:

І етап - пілотний проект. На цьому етапі маркування ліків буде добровільним: взяти участь у програмі можуть будь-які фармвиробники;

ІІ етап - поступове запровадження обов'язкового маркування окремих видів лікарських засобів, визначених МОЗ. Зокрема, маркування обов'язково з'явиться на ліках, що компенсуються за кошти держави - Нацперелік, програма "Доступні ліки";

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184419_elektronniy-retsept-na-dostupn-lki-yak--koli-zapratsyu

ІІІ етап - запровадження обов'язкового маркування всіх видів лікарських засобів, визначених МОЗ такими, що підлягають маркуванню (зокрема, всіх рецептурних препаратів).

Під час виробництва ліків на заводах виробник наноситиме на кожну упаковку індивідуальне маркування. Дані про це заноситимуться до єдиної електронної інформаційної бази.

Це дасть змогу відстежувати весь ланцюжок постачання ліків - від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці. Всі ці транзакції буде включено до загальної бази даних, включаючи серію ліків і дату виробництва. Таким чином, продати фальсифікований препарат з тими ж даними не вийде.

Для пацієнта буде доступна зручна опція перевірки - сканування коду через мобільний додаток. Спеціальний додаток проводитиме ідентифікацію коду, і на екрані смартфона з'являтиметься інформація про конкретний препарат (справжній він чи ні).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/175235_rozshireno-perelk-bezkoshtovnikh-lkv

З розвитком електронної системи охорони здоров'я інформаційна база ліків буде інтегрована з центральним компонентом системи Електронного здоров'я. У майбутньому стане можливим не лише перевіряти справжність препаратів, але й відслідковувати випадки продажу рецептурних ліків без рецепта. Контролюючі органи зможуть в онлайн-режимі бачити ці продажі - база даних маркувань ліків буде інтегрована з базою рецептів. У разі коли препарат проданий, а у пацієнта не було рецепта, то контролюючі органи отримають повідомлення від системи і зможуть негайно належним чином відреагувати на продаж медикаменту без рецепта.

Завдяки впровадженню 2D-кодування держава матиме реальну статистику споживання пацієнтами ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель ліків та фінансування державних програм, а фармкомпанії - обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках.

Майже всі іноземні ліки, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії також вже придбали необхідне обладнання і кодують свої препарати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини