Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184926_prezident-priznachit-do-verkhovnogo-sudu-69-suddv

1. Вища рада правосуддя погодила 35 антикорупційних та 69 верховних суддів

18 березня ухвалено внести подання Президентові про призначення 25 суддів Вищого антикорупційного суду та 10 суддів до Апеляційної палати. Відкладено розгляд питання про призначення двох суддів до ВАС та двох - до Апеляційної палати. 19-20 березня ВРП вирішила внести Президентові подання про призначення 69 суддів до касаційних судів Верховного Суду. ВРП відмовилась внести подання щодо одного переможця конкурсу і відклала розгляд питання щодо вісьмох. Нагадаємо, Вища кваліфікаційна комісія оприлюднила результати рейтингу у конкурсах на посади до Верховного та антикорупційного судів 6 березня. Призначити нових суддів має Президент.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184894_sudi-mayut-vrakhovuvati-ostannyu-pozitsyu-veliko-palati-a-ne-posilatis-na-postanovi-yak-ne-pererakhovan-pri-vdstuplenn

2. Для забезпечення єдності судової практики суди мають враховувати останню позицію Великої Палати

У постанові ВП від 30 січня 2019 року у справі № 755/10947/17  зазначено,  незалежно від того, чи перераховані всі постанови, у яких викладено правову позицію, від якої відступила Велика Палата, суди під час вирішення тотожних спорів мають враховувати саме останню правову позицію Великої Палати. Не можна застосовувати аналогічні висновки Верховного Суду України, викладені в його рішеннях, ухвалених за результатами розгляду інших судових справ, незалежно від того, чи перераховані у відповідній постанові Великої Палати всі рішення ВСУ, в яких викладено правову позицію, від якої відступила Велика Палата.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184854_lkvdovano-nstitut-krimnalno-vikonavcho-sluzhbi

3. Ліквідовано Інститут кримінально-виконавчої служби

Уряд прийняв рішення про ліквідацію, погодившись з відповідною пропозицією Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ. Розпорядженням Кабміну від 13 березня 2019 року № 145-р ліквідовується   Інститут кримінально-виконавчої служби у зв'язку з відсутністю правових підстав для його фінансування. Особи, які навчаються за кошти фізичних та юридичних осіб в Інституті, що ліквідується, продовжують навчання в Національній академії внутрішніх справ.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184874_yak-otrimati-stupn-phd-v-razovy-rad

4. Визначено порядок отримання PhD у разовій раді

Постановою Уряду від 6 березня 2019 року № 167 запроваджено експеримент з присудження ступеня доктора філософії спеціалізованими вченими радами закладів вищої освіти (наукових установ). PhD здобувається на основі ступеня магістра (спеціаліста), а з галузі знань медичного та ветеринарного спрямування - присуджується здобувачам, які мають вищу медичну або ветеринарну освіту, що відповідає другому (магістерському) рівню вищої освіти. Рішення про утворення вченої ради приймається МОН за клопотанням закладу вищої освіти (наукової установи). Рада утворюється у складі голови та членів ради - двох рецензентів і двох опонентів. Здобувач ступеня доктора філософії повинен підготувати дисертацію, опублікувати основні наукові результати у наукових публікаціях, набути теоретичні знання, уміння, навички та відповідні компетентності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184931_yandeks-znovu-pd-sanktsyami

5. Запроваджено черговий пакет санкцій проти осіб, причетних до агресії РФ

21 березня набрав чинності Указ Президента № 82/2019, яким введено в дію відповідне рішення РНБО. За словами Глави держави, всіх, хто був долучений до акту агресії проти України в Керченській протоці і Азово-Чорноморському басейні, було включено до «азово-чорноморського пакета» санкцій, який був синхронізований із санкціями з боку ЄС та США. Санкції застосовано до 848 фізичних та 294 юридичних осіб. До санкційного списку включили, зокрема, ТОВ «Яндекс». Нагадаємо, перші санкції щодо компанії введено Указом Президента № 133/2017

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184927_nabrali-chinnost-polozhennya-pro-podatkovu-ta-mitnu-sluzhbi

6. Діють положення про податкову та митну служби

20 березня набрала чинності постанова Кабміну від 6 березня 2019 року № 227, якою затверджено положення про Державну податкову та Державну митну служби. Нагадаємо, рішення про реорганізацію ДФС шляхом поділу на податкову на митну служби прийнято Урядом наприкінці 2018 року. Служби утворюються як центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабміном через Міністра фінансів. ДПС та Держмитслужба є юридичними особами публічного права, мають печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в органах Казначейства і банках. Держмитслужба, крім того, ще й матиме власний прапор.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184842_perelk-operatsy-za-yakimi-viznachatsya-krana-pokhodzhennya-tovaru-zamneno-za-vimogoyu-s

7. Оновлено перелік виробничих і технологічних операцій, за якими визначається країна походження товару

Постановою Кабміну від 27 лютого 2019 року № 144 (набула чинності 16 березня) Перелік виробничих і технологічних операцій, за якими визначається країна походження товару, гармонізовано з нормами митного законодавства ЄС в частині визначення непреференційного походження при імпорті в Україну товарів відповідно до  Угоди про асоціацію з ЄС. Зміни було необхідно внести, оскільки у 2016 році набув чинності Митний кодекс ЄС та Делегований акт до нього.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184796_ustanovleno-perodichnst-provedennya-planovikh-perevrok-subktv-gospodaryuvannya-u-sfer-telekomunkatsy

8. Установлено періодичність проведення планових перевірок суб'єктів господарювання у сфері телекомунікацій

Постановою Кабміну від 6 березня № 191 затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій та визначається періодичність проведення планових перевірок Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. Відповідно до критеріїв суб'єктів господарювання віднесуть до високого (перевірятимуть раз на 3 роки), середнього (перевірятимуть раз на 4 роки) або незначного (перевірятимуть раз на 5 років).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184799_v-ukran-unormuvali-vikoristannya-svtlododnikh-svtilnikv

9. У будівних проектах можна передбачати світлодіодні світильники

З 28 лютого діють нові ДБН В.2.5-28:2018 "Природне і штучне освітлення", які унормовують використання світлодіодних світильників як освітлювальних приладів при проектуванні будівель. Також передбачено використання фотолюмінісцентних покажчиків (знаків безпеки) у разі евакуації людей з приміщень. Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184861_zarestruvati-zemlyu-mozhna-onlayn

10. Зареєструвати землю можна онлайн

19 березня набули чинності зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру, якими запроваджується онлайн-моніторинг усіх видів заяв, що опрацьовуються у Державному земельному кадастрі. Фізичні та юридичні особи, які бажають зареєструвати земельну ділянку, отримали можливість подати заяву та необхідну документацію через розробника відповідної документації із землеустрою, тобто сертифікованого інженера-землевпорядника. Такі документи подаються в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису сертифікованого інженера-землевпорядника. Крім того, встановлено строк надання викопіювання з картографічної основи кадастру, кадастрової карти (плану) - три робочі дні з дня отримання заяви про надання відомостей з кадастру. Інформацію про початок та хід реєстраційної процедури стосовно земельних ділянок можна отримати за допомогою сервісу SMS-Маяк Земля.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини