Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усіх лікарів збираються включити в єдину організацію самоврядування

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184401_dinu-sistemu-transplantats-zbirayutsya-vvesti-z-2020-roku

Комітет з питань охорони здоров'я рекомендував ВР підтримати у першому читанні проект Закону № 8250 "Про лікарське самоврядування".

Законопроект визначає принципи, засади, завдання і організаційні основи лікарського самоврядування, як суспільного інституту охорони здоров'я, який діє в інтересах пацієнтів шляхом забезпечення професійної автономії і відповідальності лікарів при провадженні лікарської практики.

Визначається порядок створення організації самоврядування лікарів, яку складають всі лікарі України, що мають право здійснювати лікарську практику. Лікарі, які не здійснюють лікарську практику, можуть бути членами організації на визначених умовах.

Організаційними формами лікарського самоврядування (інститутами ОСВЛ) є: З'їзд лікарів, Головна Лікарська Рада; Фахова Лікарська Рада, Національна палата лікарів-спеціалістів, Національна палата лікарів-стоматологів, Національна палата лікарів загальної практики, Вища комісія з лікарської етики; Вища комісія з належної лікарської практики, Національне бюро медичного арбітражу, Вища контрольна комісія, військове і регіональні відділення ОСВЛ та їх органи.

З моменту державної реєстрації ОСВЛ її членами стають:

- усі практикуючі лікарі, які на цей момент отримали сертифікат лікаря-спеціаліста чи інший прирівняний до нього документ;

- особи, які отримали диплом лікаря і продовжують свою освіту для отримання сертифікату "лікаря-спеціаліста".

Інші особи набувають членство в ОСВЛ за однією з таких підстав:

- отримали диплом про вищу освіту з присвоєнням кваліфікації "лікар" і продовжують навчання;

- отримали рішення про надання права на професійну діяльність в Україні у зв'язку з проходженням медичної підготовки в навчальних закладах іноземних країн, а також подали заяву про вступ до ОСВЛ установленого зразка.

Крім того, передбачено створення єдиного реєстру лікарів України - бази даних, яка містить відомості про всіх лікарів, що мають право на здійснення лікарської практики в Україні, та адмініструється уповноваженим органом лікарського самоврядування.

Водночас члени Комітету відхилили законопроекти № 8250-1 "Про професійне самоврядування медичних професій в Україні" та № 8250-2 "Про основи професійного самоврядування у сфері охорони здоров'я", зазначивши, що вони не є повною мірою альтернативними, а можуть бути подані як самостійні проекти законів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини