Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З'їзд адвокатів обрав членів ВРП і ВККС

Реклама

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України на з'їзді адвокатів 15 лютого до складу Вищої ради правосуддя було переобрано Павла Гречківського та Олексія Маловацького.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/127779_vybory-v-vsyu-advokatskiy-konklav

Хоча Закон "Про Вищу раду правосуддя" забороняє обиратися членом ради двічі поспіль (а П. Гречківський та О. Маловацький і зараз займають ці посади), делегатам представили наукові висновки Інституту держави і права імені Корецького та Інституту законодавства Верховної Ради, відповідно до яких обмеження для обрання встановлено для членів ВРП, які були обрані до цього органу після набуття чинності Закону "Про Вищу раду правосуддя". Таким чином, вважається, що з'їзд адвокатів вперше обрав своїх представників на підставі нового законодавства, прийнятого в ході реалізації судової реформи.

Нагадаємо, що пани Гречківський та Маловацький були обрані під час дії Закону "Про Вищу раду юстиції" і строк їх повноважень мав закінчитися 30 квітня.

Крім обраних, до ВРП хотіли потрапити Тарас Будз, Євген Огарков та Наталя Алпатьєва (останніх двох навіть не включили до бюлетеню).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/127359_vysshiy-sovet-yustitsii-predvybornaya-agitatsiya

Також з'їзд адвокатів України завчасно обрав до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії суддів Олександра Дроздова. Повноваження дійсного члена ВККС Павла Луцюка мали закінчитися 3 липня. Але з'їзд адвокатів України висловив йому недовіру, а потім звільнив з посади за проблеми зі свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю. Тож пан Дроздов склав з себе повноваження голови ВКДКА та може приступати до обов'язків члена ВККС.

Зазначимо, що до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли позови щодо визнання відсутності у Сергія Козьякова, Станіслава Щотки та Тетяни Весельської  повноважень членів Вищої кваліфікаційної  комісії суддів України, оскільки, на думку позивача, скінчився їх 4-річний термін здійснення ними повноважень.

Позивач просить суд визнати відсутність повноважень члена ВККСУ у Сергія Козьякова - з 24 жовтня 2018 року, Станіслава Щотки - з 5 грудня  2018 року, Тетяни Весельської - з 19 грудня 2018 року, а також зобов'язати їх утриматися від здійснення повноважень. Окрім цього, позивач просить  визнати  з відповідних дат  протиправними їх дії як членів ВККСУ щодо здійснення ними повноважень членів Комісії.

Засідання щодо визнання відсутності у Сергія Козьякова повноважень члена ВККС відбудеться 18 березня. Слідкувати за ходом справи можна у Verdictum.

Фото НААУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини