Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Половину вартості авто, купленого за довіреністю, доведеться повернути колишній дружині

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/169560_kolishnyu-druzhinu-ne-mozhna-viseliti-z-kvartiri-pridbano-v-shlyub

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду зобов'язав чоловіка відшкодувати колишній дружині половину вартості авто, придбаного в шлюбі шляхом оформлення генеральної довіреності.

Постановою від 30 січня у справі № 444/848/16 скасовано рішення апеляції, яка помилково вважає, що чоловік не набув права власності на автомобіль, оскільки отримання довіреності не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб. ВС зазначив, що ці посилання є безпідставними, тому що позов пред'явлено не про визнання права власності на автомобіль, набутим за довіреністю, а про дійсність договору й про поділ майна подружжя за час шлюбу, що не заперечується.

ВС погодився з судом першої інстанції, який вирішив, що фактично шляхом оформлення довіреності з подальшою передачею грошей під розписку було вчинено дії з виконання умов договору купівлі-продажу автомобіля, що призводять до правових наслідків, які настають за договором купівлі-продажу. Тобто подружжя придбало авто в шлюбі фактично за договором купівлі-продажу, отже, він є їх спільної власністю.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170380_polovinu-virucheno-sumi-vd-prodazhu-smeynogo-avto-sld-vddati-kolishny-druzhin

У випадку, коли при розгляді вимог про поділ спільного сумісного майна подружжя буде встановлено, що один із них здійснив його відчуження чи використав його на свій розсуд проти волі іншого з подружжя і не в інтересах сім'ї чи не на її потреби або приховав його, таке майно або його вартість враховується при поділі.

Суди встановили, що чоловік продав авто своєму батькові поза волею дружини, у зв'язку з чим остання має право на відшкодування їй 1/2 частки його вартості.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/145215_suprugi-vmeste-s-pravom-na-dengi-ot-prodazhi-avto-vzyatogo-v-kredit-imeyut-solidarnuyu-obyazannost-vernut-dolg

Докладніше з позиціями судів щодо поділу майна подружжя можна ознайомитись в системі аналізу судових рішень Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини