Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про зміну підлеглості церков

Реклама

Сьогодні, 31 січня, набув чинності Закон № 2673-VIII щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи, який було прийнято 17 січня.

У Законі "Про свободу совісті і релігійні організації" визначено поняття релігійної громади - місцевої релігійної організації віруючих громадян одного і того ж культу, віросповідання, напряму, течії, що добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Держава визнає право релігійної громади на вільну зміну підлеглості в канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні і за її межами релігійним центрам (управлінням). Рішення про зміну підлеглості і внесення змін або доповнень в статут приймаються загальними зборами громади (не менше ніж двома третинами членів). Загальні збори можуть скликатися членами громади. Зміни і доповнення до статуту мають бути зареєстровані в Мінюсті.

Зміна підлеглості релігійної общини не впливає на зміст права власності і інших речових прав таких релігійних громад, але є виключення: релігійні організації можуть бути обмежені в здійсненні права власності. Забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації, зокрема його продаж, обмін, застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача у власність та управління інших осіб, до завершення процедури зміни підлеглості у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним об'єднанням до завершення процедури зміни такої підлеглості шляхом реєстрації нової редакції статуту (положення), ухвалених не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення) або органами управління, визначеними статутами (положеннями) релігійної організації (релігійного управління і центру, монастирів, релігійних братств, місіонерських товариств (місій), духовних навчальних закладів).

Зверніть увагу, що контролювати реєстраційні дії відносно нерухомості можна за допомогою сервісу SMS- маяк: отримана інформація дозволить своєчасно подати позов про скасування реєстраційних дій, а також звернутися в правоохоронні органи із заявою про неправомірність реєстрації.

Частина громади, незгодна зі зміною підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їх власником (користувачем).

Державні органи можна не повідомляти про утворення релігійної громади.

При цьому про зміну підлеглості релігійна організація зобов'язана повідомити Мінюст, або обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям, а в АР Крим - Раді Міністрів. Рішення про перехід публікується на їх сайтах.

Зміни внесено і в Закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань": в Єдиному державному реєстрі міститимуться відомості про вид релігійної організації та її віросповідну приналежність. Найменування релігійної організації може містити інформацію про її організаційно-правову форму виключно за бажанням такої юридичної особи [з досьє всіх юридичних осіб, в тому числі релігійних організацій, можна ознайомитись в системі моніторингу ContrAgent].

Для державної реєстрації включення відомостей про релігійну організацію, статут якої зареєстровано до 1 січня 2013 року, відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі, подається заява про державну реєстрацію включення відомостей до реєстру, а також копія довідки з реєстру підприємств та організацій України та копія рішення уповноваженого органу релігійної організації про призначення керівника.

Протягом року статути (положення) релігійних організацій мають бути приведені у відповідність із цим Законом: до виконання цієї вимоги церкви керуються положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини