Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано ввести електронний облік деревини

Реклама

Народні депутати пропонують створити Єдину державну систему електронного обліку деревини.

Відповідний законопроект № 9504 зареєстровано у Верховній Раді.

Проектом запропоновано запуск комплексної системи моніторингу за рубкою та рухом деревини відповідно до європейських стандартів.

ЄІС "Обіг деревини" пропонують створити у вигляді веб-порталу з метою відстежування походження деревини і здійснення контролю за законністю операцій із заготівлі деревини, а також обліку деревини в порядку заготівлі та її руху при реалізації.

На порталі будуть доступні до перегляду плани ведення лісового господарства, реєстр лісорубних квитків, інформація про облік, транспортування та декларування деревини. Портал знаходитиметься у відкритому доступі на безоплатній основі, з можливістю робити витяги для фізичних і юридичних осіб за встановленою формою.

До складу ЄІС увійдуть модулі єдиного електронного обліку деревини, контролю за рухом деревини і електронної системи декларування походження лісо- та пиломатеріалів.

Також інтерфейс включатиме блок "ЄІС - Інспектор" для перевірки фізособами неконфіденційних даних про місця заготівлі і транспортування деревини.

Передбачається, що електронний облік деревини вестимуть усі постійні лісокористувачі. У місцях заготівлі деревини здійснюється її маркування з нанесенням спеціальної бирки зі штрих-кодом та індивідуальним номером, за допомогою яких здійснюється ідентифікація деревини з можливістю встановлення місця заготівлі промаркованої деревини.

ЄІС забезпечить моніторинг руху деревини від місця заготівлі, продавця або місця перетину кордону імпортованою деревиною до покупця або місця перетину кордону деревиною, що експортується, в режимі реального часу із застосуванням мережі Інтернет.

Моніторинг руху деревини не застосовуватиметься при транспортуванні менше 0,5 м3. Транспортування деревини без внесення відповідних даних в ЄІС "Обіг деревини" буде заборонено.

Транспортування деревини транспортними засобами, не зареєстрованими в ЄІС або з порушенням вимог до моніторингу, передбачатиме адмінштраф від 850 до 5100 грн .

За продаж, купівлю чи інше приймання деревини, що необлікована у встановленому порядку, або на яку відсутні документи, понад десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (понад 9605 грн) передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 34 000 до 85 000 грн або позбавленням волі на строк до трьох років із конфіскацією необлікованої деревини.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини