Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано ввести електронний облік деревини

Реклама

Народні депутати пропонують створити Єдину державну систему електронного обліку деревини.

Відповідний законопроект № 9504 зареєстровано у Верховній Раді.

Проектом запропоновано запуск комплексної системи моніторингу за рубкою та рухом деревини відповідно до європейських стандартів.

ЄІС "Обіг деревини" пропонують створити у вигляді веб-порталу з метою відстежування походження деревини і здійснення контролю за законністю операцій із заготівлі деревини, а також обліку деревини в порядку заготівлі та її руху при реалізації.

На порталі будуть доступні до перегляду плани ведення лісового господарства, реєстр лісорубних квитків, інформація про облік, транспортування та декларування деревини. Портал знаходитиметься у відкритому доступі на безоплатній основі, з можливістю робити витяги для фізичних і юридичних осіб за встановленою формою.

До складу ЄІС увійдуть модулі єдиного електронного обліку деревини, контролю за рухом деревини і електронної системи декларування походження лісо- та пиломатеріалів.

Також інтерфейс включатиме блок "ЄІС - Інспектор" для перевірки фізособами неконфіденційних даних про місця заготівлі і транспортування деревини.

Передбачається, що електронний облік деревини вестимуть усі постійні лісокористувачі. У місцях заготівлі деревини здійснюється її маркування з нанесенням спеціальної бирки зі штрих-кодом та індивідуальним номером, за допомогою яких здійснюється ідентифікація деревини з можливістю встановлення місця заготівлі промаркованої деревини.

ЄІС забезпечить моніторинг руху деревини від місця заготівлі, продавця або місця перетину кордону імпортованою деревиною до покупця або місця перетину кордону деревиною, що експортується, в режимі реального часу із застосуванням мережі Інтернет.

Моніторинг руху деревини не застосовуватиметься при транспортуванні менше 0,5 м3. Транспортування деревини без внесення відповідних даних в ЄІС "Обіг деревини" буде заборонено.

Транспортування деревини транспортними засобами, не зареєстрованими в ЄІС або з порушенням вимог до моніторингу, передбачатиме адмінштраф від 850 до 5100 грн .

За продаж, купівлю чи інше приймання деревини, що необлікована у встановленому порядку, або на яку відсутні документи, понад десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (понад 9605 грн) передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 34 000 до 85 000 грн або позбавленням волі на строк до трьох років із конфіскацією необлікованої деревини.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини