Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про протимінну діяльність

Реклама

Визначено правові та організаційні засади здійснення протимінної діяльності в Україні для розв'язання гуманітарной проблеми забруднення вибухонебезпечними предметами значної території України внаслідок конфлікту на Донбасі.

Відповідний Закон «Про протимінну діяльність» набув чинності 25 січня.

Законом визначено перелік об'єктів та суб'єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, організаційні та процедурні засади діяльності; вимоги до фахівців у сфері протимінної діяльності і розмінування та їх обов'язки; джерела її фінансування; порядок обліку операторів протимінної діяльності, надання допомоги постраждалим особам (жертвам) від вибухонебезпечних предметів, визначення статусу територій для потреб протимінної діяльності.

До виконання заходів у сфері протимінної діяльності залучатимуться підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, національної приналежності та організаційно-правових форм, щодо яких проведено оцінку відповідності та які отримали свідоцтво про акредитацію.

Фінансування заходів протимінної діяльності здійснюється в межах бюджетних призначень, коштів місцевих бюджетів, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, а також за рахунок інших джерел фінансування. Для фінансування можуть бути залучені фінансові ресурси донорів, включаючи міжнародну технічну допомогу у вигляді грантів, а також поворотну та безповоротну фінансову допомогу міжнародних організацій.

Законом також визначаються істотні умови договору про закупівлю робіт та (або) послуг у сфері протимінної діяльності та пропонується встановити відповідальність за порушення законодавства у зазначеній сфері як суб'єктів протимінної діяльності, так і фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування.

Законом також визначаються істотні умови договору про закупівлю робіт і (або) послуг у сфері протимінної діяльності та пропонується встановити відповідальність за порушення законодавства у зазначеній сфері як суб'єктів протимінної діяльності, так і фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування.

Передбачено утворення національного органу з питань протимінної діяльності, який утворюватиметься Кабміном. На цей орган покладено обов'язок забезпечення координації заходів щодо управління та регулювання протимінної діяльності в Україні.

Також утворюватиметься комісія з питань акредитації та моніторингу, яка є постійно діючим колегіальним органом, що утворюється та діє у складі національного органу з питань протимінної діяльності, підзвітний та підконтрольним йому.

Має бути утворено центр протимінних операцій, що є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується національним органом з питань протимінної діяльності та який забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері протимінної діяльності.

Інспекція з контролю якості протимінної діяльності створюватиметься у складі центру протимінних операцій та виконуватиме контрольно-наглядову (інспекційну) функцію, спрямовану на забезпечення його діяльності у здійсненні ним визначених повноважень.

Організаційну, правову, аналітичну, інформаційно-довідкову, матеріально-технічну та іншу роботу, спрямовану на забезпечення діяльності центру протимінних операцій у здійсненні ним повноважень, ведення реєстру операторів протимінної діяльності і єдиного державного реєстру обстеження, виявлення та очищення територій, знешкодження та (або) знищення вибухонебезпечних предметів, здійснюватиме секретаріат центру протимінних операцій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини