Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заподіявши смерть дитині, не можна примиритися з батьками для звільнення від відповідальності, оскільки не вони є потерпілими - Велика Палата

Реклама

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи № 439/397/17 зробила правовий висновок щодо застосування статті 46 Кримінального кодексу про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим. Обвинувачений внаслідок невдалої медичної маніпуляції заподіяв смерть дитині, але примирився з батьками, "повністю відшкодував їм шкоду" і вони "не мають до нього претензій".

Згідно з постановою від 16 січня, повний текст якої можна знайти Verdictum, "потерпілий" є особою, якій кримінальним правопорушенням безпосередньо заподіюється фізична, моральна та/або майнова шкода або створюється загроза її заподіяння.

Якщо внаслідок вчинення кримінального правопорушення потерпілий помер, то ніхто інший не може висловити його волю під час вирішення питань, пов'язаних з відшкодуванням шкоди у вигляді смерті як підстави для звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 46 КК України.

Заподіяна кримінальним правопорушенням шкода у розумінні ст. 46 КК України має бути такою, що за своїм характером піддається відшкодуванню (усуненню). Смерть є наслідком, що має незворотний характер. Таким чином, шкода у вигляді смерті відшкодуванню або усуненню в розумінні ст. 46 КК України не підлягає.

У випадку заподіяння кримінальним правопорушенням шкоди у вигляді смерті потерпілого неможливе звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК України).

З усіма аргументами Великої Палати можна ознайомитись у Verdictum або в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини