Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нецентралізоване водовідведення пропонують врегулювати законодавчо

Реклама

Мінрегіон підготував законопроект, який врегулює питання у сфері централізованого і нецентралізованого водовідведення і забезпечить стійке функціонування системи водовідведення.

Проект Закону України "Про водовідведення" оприлюднений для громадського обговорення. Пропозиції та зауваження до проекту приймаються до 9 лютого за адресою: 03150, м. Київ, вул. Ділова, 24, тел. 207-18-06; habrylevychYuYu@minregion.gov.ua.

На сьогодні питання централізованого водовідведення частково враховані у Законі "Про питну воду, питне водопостачанні і водовідведення", а питання нецентралізованого водовідведення не врегульоване. Розроблений законопроект дозволить врегулювати також і нецентралізоване водовідведення.

До системи нецентралізованого водовідведення віднесуть споруди та пристрої, технологічно не пов'язані з системою водовідведення, які призначені для використання окремими або групою споживачів та експлуатація яких здійснюється ними самостійно.

Проект визначає державну політику і регулює господарську діяльність у сфері водовідведення, а також правила стандартизації і нормування у цій сфері.

Встановлено, що діяльність у сфері водовідведення зможуть здійснювати підприємства усіх форм власності, якщо інше не передбачене законами.

При цьому усі системи централізованого водовідведення населених пунктів знаходяться у комунальній власності. Мережі, споруди, устаткування (пристрої) централізованого водовідведення населених пунктів як особливо важливі об'єкти життєзабезпечення приватизації не підлягають.

Госпдіяльність у сфері водовідведення включає централізоване водовідведення і транспортування стічних вод і осадів спеціальним транспортом.

У населених пунктах водовідведення може здійснюватися виключно підприємствами централізованого водовідведення.

Вимоги по приймання стічних вод встановлюватимуться місцевими правилами прийому стічних вод, які включають основні вимоги по прийому і скидання стічних вод, вимоги до якості і режиму скидання, механізм контролю, розмір плати, механізму компенсації і інші вимоги. Фізичні і юридичні особи матимуть вільний доступ до місцевих правил.

Якщо будівництво і впровадження системи централізованого водовідведення може мати негативний вплив на довкілля або пов'язано з надмірними витратами, повинні використовуватися індивідуальні або інші відповідні системи, забезпечують такий же рівень захисту довкілля.

Стічні води при нецентралізованому водовідведенні збираються і транспортуються спеціалізованим транспортом і зливаються до систем централізованого водовідведення через зливні станції (пункти) підприємств водовідведення.

До системи стандартів увійдуть національні стандарти, міжнародні і регіональні стандарти, що визначають методики досліджень (випробувань) стічної води і опадів стічних вод.

Контролю підлягає стічна вода на всіх стадіях її очищення, а також об'єкти систем централізованого водовідведення, у тому числі очисні споруди, насосні станції, мережі транспортування стічних вод, об'єкти систем нецентралізованого водовідведення. У сфері водовідведення здійснюється державний, виробничий і громадський контроль.

Також проектом вводиться адмінвідповідальність за самовільне підключення до об'єктів і систем питного водопостачання і водовідведення, порушення законодавства, стандартів, нормативів, порушення вимог законодавства про повідомлення або надання достовірної інформації про аварійні ситуації на об'єктах централізованого водопостачання і водовідведення, про якість питної води і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини