Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як вимагати якісних ж/к послуг?

Реклама

5 січня набув чинності Порядок проведення перевірки відповідності якості надання комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком, затверджений постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року № 1145.

Порядок визначає механізм перевірки відповідності якості надання послуг з постачання тепла і гарячої води, водопостачання і водовідведення, вивезення побутових відходів та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором.

Якість ж/к послуг перевіряє виконавець або управитель багатоквартирного будинку за усною, телефонною або письмовою заявою споживача, направленою поштою або на e-mail. У зверненні обов'язково зазначається прізвище, ім'я та по батькові, місце фактичного проживання споживача, а також найменування ненаданої, наданої не в повному обсязі або неналежної якості послуги. Споживач також має право звернутися до уповноважених державних органів за захистом порушених прав щодо якості надання послуг.

Виконавець або управитель зобов'язаний прибути на виклик споживача у строки, визначені в договорі, але не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання претензії. Для перевірки відповідності якості послуг споживач зобов'язаний забезпечити доступ до житла, іншого належного йому об'єкта нерухомого майна. У разі відмови забезпечити доступ до житла, претензію не задовольнять.

За результатами перевірки складається акт-претензія за встановленою формою з зазначенням дати і часу перевірки, фактів невідповідності якості надання послуг, інформації про дату початку зниження якості відповідної послуги. Якщо неякість послуг не погоджена, акт-претензія підписується із зауваженнями, які є його невід'ємною частиною.

Якщо для перевірки ніхто не з'явився, акт вважається дійсним, якщо він підписаний споживачем та не менш як двома іншими споживачами відповідної послуги, які проживають у сусідніх будівлях (у приміщеннях - у разі, коли послуга надається у багатоквартирному будинку). Акт-претензія надсилається виконавцю комунальної послуги або управителю багатоквартирного будинку рекомендованим листом.

Виконавець або управитель протягом 5 робочих днів вирішує питання щодо задоволення вимог, викладених в акті-претензії, або надає споживачу обґрунтовану письмову відмову. У разі ненадання виконавцем відповіді в установлений строк претензії споживача вважаються визнаними таким виконавцем.

Дата, з якої вважається, що комунальні послуги або послуги з управління багатоквартирним будинком надаються з порушенням вимог до їх якості, зазначається в акті-претензії.

Період порушення якості надання послуг вважається припиненим з дати встановлення факту відновлення якості та доведення інформації про це виконавцем або управителем до відома споживача у спосіб, визначений договором про надання відповідних послуг, чи за погодженням із споживачем.

Порядком встановлені окремі правила для проведення перевірки якості надання кожної послуги.

Зверніть увагу, що в Інформаційно-правових системах ЛІГИ: ЗАКОН доступні всі типові договори і шаблони, в тому числі і форма акту-претензії про неналежне надання або ненадання послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини