Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обов’язкове маркування продукції латинськими літерами відтерміновано до 2021 року

8 січня 2019, 13:26
2400
0
Автор:
Реклама

Мінекономрозвитку продовжило до 1 січня 2021 року перехідний період щодо обов'язкового маркування продукції літерами латинського та грецького алфавіту.

Відповідний наказ Мінекономрозвитку від 18 грудня 2018 року № 1938 уже пройшов процедуру держреєстрації в Мін'юсті та набрав чинності 28 грудня 2018 року. Зазначеним наказом було відтерміновано введення в дію наказу Міністерства економічного розвитку та торгівлі України від 4 серпня 2015 року № 914.

Як відомо, у 2015 році на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС Україна ухвалила Правила застосування одиниць вимірювання. Згідно з Правилами з 1 січня 2016 року всі виробники споживчої продукції зобов'язані позначати виміри продукції одиницями вимірювання Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо).

Водночас на маркуванні продукції, яка продається в Україні, мають зазначатися міжнародні позначення одиниць вимірювання з використанням літер латинського та грецького алфавіту. Одночасно на маркуванні можуть застосовуватись українські позначення одиниць вимірювання (з використанням літер українського алфавіту). Такі позначення поширюються на маркування всієї споживчої продукції, зокрема, і на маркування лікарських засобів, медичних виробів, харчових продуктів, дієтичних добавок, кормів для тварин, упаковок насіння та засобів захисту рослин тощо.

Як зазначили в Мінекономрозвитку, для поступового переходу бізнесу, зокрема виробників ліків, було передбачено перехідний період для маркування латинськими літерами. Він мав завершитись 1 січня 2019 року. Проте до Міністерства надійшли численні звернення від бізнес-асоціацій та асоціацій виробників медичних виробів щодо необхідності продовження перехідного періоду. Тому Міністерство ухвалило рішення продовжити перехідний період до 1 січня 2021 року.

Позиція МОЗ із зазначеного питання

Як повідомляють у МОЗ, Міністерство веде перемовини щодо доцільності поширення дії вимог наказу Мінекономрозвитку № 914 на сферу лікарських засобів.

Відповідно до Конституції державною мовою в Україні є українська, тому цілком природно, що позначення одиниць вимірювання медикаментів та їх складових зазначені українською мовою.

МОЗ України вважає, що зміна мови написання міжнародних позначень одиниць вимірювання при маркуванні лікарських засобів, зокрема дозування, є недоцільною та може стати незрозумілою для пацієнтів.

Наразі ведуться перемовини з метою вивести лікарські засоби зі сфери дії наказу Мінекономрозвитку № 914.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини