Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

З 1 січня в торгівлі з ЄС застосовується Конвенція Пан-Євро-Мед про походження товарів

3 січня 2019, 10:00
2826
0
Автор:
Реклама

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, з 1 січня 2019 року між Україною та Європейським Союзом у двосторонній торгівлі розпочато застосування положень Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

Конвенція Пан-Євро-Мед установлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в рамках угод про вільну торгівлю між її договірними сторонами.

Очікується, що в майбутньому застосування Пан-Євро-Мед відкриє додаткові можливості для українських виробників: вони зможуть використовувати принцип діагональної кумуляції походження товарів, що застосовується між учасниками Конвенції за умови існування між ними режимів вільної торгівлі.

Наразі учасницями Конвенції є 25 сторін, а саме: ЄС, країни ЄАВТ (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), Албанія, Алжир, Боснія і Герцеговина, Грузія, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Косово, Македонія, Марокко, Молдова, Палестина, Сербія, Сирія, Туніс, Туреччина, Україна, Фарерські острови та Чорногорія.

Україна уклала угоди про вільну торгівлю з такими учасниками Регіональної конвенції: ЄС, ЄАВТ, Грузія, Македонія, Молдова, Чорногорія. Готується до підписання Угода про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем. Продовжуються переговори щодо укладення Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною.

На практиці застосування положень Конвенції Пан-Євро-Мед означає, що український виробник зможе закуповувати сировину або комплектуючі в одній зі сторін - учасниць Конвенції, а готову продукцію експортувати до іншої учасниці Конвенції без сплати мита або за заниженою ставкою мита.

Нагадаємо, з 1 лютого 2018 року Україна стала членом Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Пан-Євро-Мед), а Закон «Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження» було прийнято Верховною Радою 8 листопада 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини