Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС відмовився відкрити провадження про скасування законів щодо оподаткування і розмитнення євроблях

Реклама

Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду Володимира Кравчука відмовив у відкритті провадження за позовом Громадської організації "Бюро добрих справ" до Президента та Верховної Ради про скасування Закону № 2611-VІІІ щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів  та Закону № 2612-VIII щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Позивач стверджував, що закони ухвалено з порушенням Регламенту Верховної Ради, а Президент, замість того, щоб ветувати законопроекти, підписав їх.

Відповідна ухвала у справі №9901/947/18 була винесена 10 грудня і може бути оскаржена протягом 15 днів з дня підписання.

Зверніть увагу: поставивши справу на контроль у системі аналізу судових рішень Verdictum, можна дізнатись, чи набула ухвала законної сили.

Нагадаємо, закони легалізують увезені з порушенням митного та податкового законодавства автомобілі з європейськими номерами. Вони були ухвалені 8 та набули чинності 26 листопада.

Суд дійшов висновку, що юрисдикція адміністративних судів, зокрема, Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, як суду першої інстанції, до якого звернувся позивач з даним позовом, не поширюється на спори про визнання протиправними дій чи бездіяльності, скасування законопроектів, якщо було порушена встановлена Конституцією України процедура їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності.

Рішення обумовлено тим, Верховна Рада при розгляді та прийнятті законів, що включає в себе всі стадії законодавчого процесу, не виконує владних управлінських функцій, а реалізовує свої повноваження щодо законодавчої діяльності. Це стосується і повноважень Президента щодо підписання законів, прийнятих парламентом.

Разом з тим, Конституційний Суд України має повноваження розглядати справи про конституційність законів України, якщо була порушена встановлена Конституцією процедура їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності, а також про вирішення питань про конституційність законів та інших правових актів Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради АР Крим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини