Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страховики мають затвердити внутрішню політику формування технічних резервів

10 грудня 2018, 16:02
982
0
Автор:
Реклама

Нацкомфінпослуг оновив методику формування страхових резервів для ризикових страхових компаній. Тепер розрахунок технічних резервів повинен виконуватися страховиком на підставі його внутрішньої політики, а методика формування резерву незароблених премій доповнена новим методом "коефіцієнта збитковості". Цей метод страховик може обрати при здійсненні діяльності не менше 8 останніх кварталів.

Відповідні зміни до Методики формування страхових резервів по видах страхування, іншими, ніж страхування життя внесені розпорядженням Нацкомфінпослуг від 18 вересня 2018 року № 1638, яке набуло чинності 9 грудня.

Також забезпечено можливість обнуління резервів незароблених премій у разі, якщо на дату розрахунку резервів незароблених премій страховик не має діючих договорів страхування, а розрахункова величина таких резервів має позитивне значення.

Змінюється методика формування резерву заявлених, але не виплачених збитків. Якщо у заявленій вимозі розмір збитку не визначений, формувати такий резерв можна за наявності орієнтовних даних, підтверджених документально (аварійний сертифікат, офіційні документи, якими встановлено вартість послуг/майна, електронні листи тощо). За відсутності орієнтовних даних - у розмірі середнього збитку по виду страхування чи подібним страховим випадкам.

Розширено перелік методів формування резерву збитків, які виникли, але не заявлені (доповнений методом Cape Сode і Munich Chain Ladder).

Крім того, вводиться перевірка адекватності страхових зобов'язань, а з 1 січня 2020 року розрахунок технічних резервів страховик виконує на підставі внутрішньої політики.

Внутрішня політика визначає склад технічних резервів, методи розрахунку резервів, методи визначення розміру прав вимоги до перестрахувальників і порядок визнання вимоги за договором, що надійшла страховику. Документ підписує актуарій і керівник страховика.

Страховикам потрібно протягом 30 календарних днів з дати набуття чинності цього розпорядження розробити і затвердити внутрішню політику страховика та повідомити Нацкомфінпослуг про запровадження обраної методики формування і ведення обліку технічних резервів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини