Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Управителі багатоквартирних будинків мають отримати сертифікат

7 грудня 2018, 14:55
4851
0
Автор:
Реклама

Врегульовано процедуру професійній атестації фізичних осіб на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)".

Відповідна постанова Кабміну від 28 листопада 2018 року № 1010 "Деяких питань професійної атестації по професії "менеджер(керівник) житлового будинку(групи будинків)" набула чинності 6 грудня 2018.

Профатестація може бути первинною (для осіб, які вперше її проходять) та повторною (переатестація), яка проводиться для осіб, які мають сертифікат, строк дії якого закінчується/закінчився.

До первинної атестації допускаються заявники, які надали документи, що підтверджують відповідність вимогам, встановленим до професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)". Зокрема, заявник повинен мати повну вищу освіту напряму підготовки "Менеджмент" (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи; або повна вища освіта (магістр, спеціаліст), стаж роботи за фахом - не менше 2 років та післядипломна освіта за напрямом "Менеджмент".

Заявник подає органу сертифікації заяву за затвердженою формою та копії паспорта, реєстраційного номера облікової картки платника податків, документів про освіту та стаж роботи за фахом (якщо застосовується).

Орган сертифікації розглядає подані документи і впродовж 10 днів приймає рішення про проведення атестації або про відмову.

Відмовити в професійній атестації можуть у разі ненадання документального підтвердження підстав для проходження атестації, неподання/подання не в повному обсязі документів і подання недостовірної інформації.

Професійна атестація здійснюється на платній основі. Вартість послуг та порядок внесення плати визначаються на договірних началах.

Оцінка компетентності кандидата проводиться шляхом кваліфікаційного іспиту. Завдання для іспиту повинні включати теоретичну і практичну складові, які розробляються з урахуванням кваліфікаційної характеристики професії. Зразки завдання для іспиту розміщуються на офіційному сайті Минрегиона.

У разі успішного складення іспиту орган сертифікації приймає рішення про видачу сертифікату, який видає кандидату впродовж 10 днів. Інформація про видачу сертифікату вноситься в реєстр сертифікатів.

Строк дії сертифіката - три роки.

Після закінчення строку його дії потрібно проходити переатестацію. Для чого подаються ті ж документи, що і для первинної атестації, а також копія раніше виданого сертифіката і документів, що підтверджують стаж роботи не менше 2,5 років впродовж строку його дії (за наявності). Заява про здійснення повторної професійної атестації подається органу сертифікації не пізніше ніж за один місяць до дня закінчення строку дії попереднього сертифіката.

Строк дії сертифіката за результатами переатестації становить три роки, а у разі підтвердження стажу роботи не менше 2,5 року протягом строку дії сертифіката за результатами первинної атестації - п'ять років.

У разі втрати або пошкодження сертифіката орган сертифікації протягом 10 робочих днів з дня надходження заяви видає дублікат сертифікату, про що вносяться відомості до реєстру. Вартість послуг з видачі дубліката сертифіката визначається на договірних началах.

Сертифікат може бути анулювано на підставі:

- заяви про анулювання сертифіката від особи, якій його видано;

- закінчення строку дії сертифіката та неотримання органом сертифікації від атестованої особи заяви про повторну професійну атестацію (переатестацію);

- рішення суду щодо компетентності атестованої особи, професійні дії якої призвели до негативних наслідків під час комплексного обслуговування об'єкта, яке набрало законної сили;

- виявлення факту подання атестованою особою для здійснення професійної атестації недостовірних документів або інформації, що в них міститься.

У разі анулювання сертифіката повторно подати заяву на атестацію можна не раніше ніж через 12 місяців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини