Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про прилеглу зону

Реклама

Верховна Рада сьогодні, 6 грудня, прийняла Закон "Про прилеглу зону України" (законопроект № 8361).

Законом в силу положень Конвенції ООН з морського права 1982 року передбачено встановлення прилеглої зони України - поясу відкритого моря, який прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого перебуває на відстані не більше 24 морських миль, відлічених від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України.

У прилеглій зоні здійснюється контроль для запобігання порушенням митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного законодавства та притягнення до відповідальності за порушення, вчинені у межах території України, включаючи її внутрішні води або територіальне море.

Морська охорона Державної прикордонної служби отримала право зупиняти, оглядати та затримувати чи арештувати судна та/або членів екіпажу, за виключенням військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою.

Порушників будуть переслідувати по гарячих слідах поки судно не увійде в територіальне море держави свого прапору або будь-якої третьої держави.

Військовослужбовцям, працівникам Морської охорони надано право застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби, зброю та бойову техніку.

У разі арешту або затримання судна негайно повідомляється державі прапора про вжиті заходи і застосовані санкції. Відключення автоматичної ідентифікаційної системи судном за виключенням військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою є підставою для зупинення та огляду судна або його переслідування.

Крім того, передбачено, що археологічні та історичні об'єкти культурної спадщини у прилеглій зоні охороняються державою, порядок їх дослідження встановить Кабмін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини