Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємства з зони АТО не відповідають за несплату ЄСВ до закінчення операції: зразкова справа

28 листопада 2018, 12:33
1486
0
Реклама

Велика Палата Верховного Суду розглянула зразкову справу щодо відповідальності за несвоєчасну сплату єдиного внеску підприємствами, які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводиться антитерористична операція.

Постанова у справі № 812/292/18 (Пз/9901/22/18) була ухвалена 6 листопада 2018 року. З повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень Verdictum.

Велика Палата роз'яснила, що факт перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території проведення АТО, є підставою для зупинення застосування заходів впливу, стягнення і відповідальності за порушення Закону № 2464-VI в період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції. Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, було затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів від 30 жовтня 2014 року № 1053-р.

Норма Закону № 2464-VI, яка забороняє притягнення до відповідальності за невиконання обов'язків платника єдиного внеску є нормою прямої дії. Таким чином, орган доходів і зборів не має права вимагати сертифікат Торгово-промислової палати України для звільнення від штрафу та/або пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі нарахування, обчислення чи сплату єдиного внеску.

Також Велика Палата Верховного Суду зазначила, що подання заяви є додатковою умовою для списання і в подальшому ненарахування штрафних санкцій та пені на суми несвоєчасної сплати зобов'язань по єдиному внеску, передбаченому ПК України для списання безнадійного податкового боргу. Платник єдиного внеску зможе подати таку заяву протягом тридцяти днів після закінчення АТО.

Ознаки цієї типової справи є:

а) позивач - платники єдиного внеску, визначені ст. 4 Закону № 2464-VI;

б) відповідач - органи доходів і зборів;

в) предмет спору - рішення про застосування штрафних санкцій та/або нарахування пені за невиконання обов'язків платника єдиного внеску в період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО на підставі ч. 10 та п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464-VI, а також перебування позивачів як платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, зазначеним у ст. 2 Закону № 1699-VII, де проводилася АТО, що обумовлює звільнення від штрафу та пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску відповідно до п. 93 (змінений у подальшому на п. 94) розд. VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 2464-VI на період проведення АТО.

Висновки Великої Палати у цій зразковій справі належить застосовувати в адміністративних справах за зверненням платника єдиного внеску до суду з позовом до органів доходів і зборів з вимогами скасувати рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за невиконання обов'язків платника єдиного внеску в період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції на підставі ч. 10 та п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464-VI.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини