Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переселенці, бійці, медики та громадяни з ID-картками зможуть проголосувати - проект

27 листопада 2018, 11:19
419
0
Автор:
Реклама

Народний депутат А. Вітко запропонував урегулювати деякі питання участі у виборчому процесі окремих категорій громадян (виборців з паспортами у формі ID-картки, переселенців, а також бійців, медиків та інших осіб, які на час проведення виборів будуть знаходитись на передовій).

Відповідний законопроект № 9301 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо забезпечення участі у виборчому процесі окремих категорій громадян України» було зареєстровано в Парламенті 19 листопада.

У законопроекті запропоновано внести зміни до Закону "Про вибори Президента України" щодо участі у виборах громадян з паспортами у формі ID-картки.

Також проектом передбачено врегулювати питання зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси за місцем його знаходження (перебування).

Зокрема, виборець, у разі необхідності, зможе звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування з мотивованою заявою щодо зміни місця голосування без зміни виборчої адреси за місцем його знаходження (перебування).

Таким само чином до органу ведення Державного реєстру виборців зможе звернутися і виборець, виборча адреса якого знаходиться на території АР Крим, м. Севастополя, на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом згідно із Законом "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях".

А от для виборця, який є військовослужбовцем, правоохоронцем, іншою особою, яка залучається до здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях відповідно до зазначеного Закону, передбачено дещо інший механізм звернення із відповідною заявою: він може звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою, яку не пізніше ніж за 10 днів до дня голосування має передати Командувачу об'єднаних сил.

Заплановано, що голосування виборців на підставі зазначеної заяви відбуватиметься на найближчій виборчій дільниці до знаходження (перебування) виборця, визначеній органом ведення Державного реєстру виборців, за посвідченням, форму якого установлено ЦВК.

Нагадаємо, ДМС роз'яснила, що на виборах можна голосувати за ID-паспортом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини