Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні хочуть впровадити сімейну (домашню) форму здобуття загальної середньої освіти

21 листопада 2018, 11:11
3663
0
Автор:
Реклама

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах».

Проект покликаний встановити єдині підходи до врегулювання порядку здобуття загальної середньої освіти за індивідуальною формою відповідно до Закону «Про освіту».

Запропоновано оновити Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.

Зокрема, передбачено:

- визначити особливості здобуття освіти за екстернатною (екстернат), сімейною (домашньою) формами та педагогічним патронажем, які є різновидами індивідуальної форми здобуття освіти, згідно із зазначеним Законом;

- створити умови для впровадження нових форм здобуття загальної середньої освіти - сімейної (домашньої) та педагогічного патронажу.

Також визначено особливості екстернатної форми навчання. Зокрема, установлено, що екстерном є особа, зарахована до закладу освіти на екстернат для самостійного засвоєння освітньої програми та проходження річного оцінювання навчальних досягнень та/або атестації.

Заклад освіти організовує екстернат для здобувачів освіти незалежно від верхньої межі їх віку.

Здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою можливе для осіб, батьки або інші законні представники яких виявили бажання організовувати освітній процес самостійно. До заяви про зарахування (переведення) на сімейну (домашню) форму здобуття освіти додається документ, виданий службою у справах дітей, про відсутність здобувача освіти на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Педагогічний патронаж може бути організований для:

- здобувачів початкової та базової середньої освіти, які проживають у селах і селищах (коли кількість учнів у класі закладу освіти становить менше 5 осіб);

- осіб з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю;

- здобувачів освіти, які за станом здоров'я не можуть відвідувати заклад освіти, оскільки знаходяться на лікуванні (стаціонарному чи амбулаторному) більше 1 місяця, тощо.

Зауваження та пропозиції МОН просить надсилати до 10 грудня 2018 року
на e-mail: linnik@mon.gov.ua (Ліннік Олена Олегівна), storchak@mon.gov.ua (Сторчак Ніна Анатоліївна) або за адресою: Міністерство освіти і науки України, проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини