Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Геологічну інформацію в Україні оцифрують

12 листопада 2018, 17:23
405
0
Автор:
Реклама

Уряд ухвалив новий Порядок розпорядження геологічною інформацією, який передбачає повне оцифрування усієї наявної в Україні геологічної інформації та створення єдиного загальнодоступного каталогу відомостей про неї. Ці нововведення було розроблено у рамках другого пакета законодавчих змін для сфери надрокористування.

Відповідну постанову № 939 було прийнято на урядовому засіданні 7 листопада.

Держателем каталогу є Держгеонадра, а його адміністратором - підприємство «Геоінформ України», яке матиме виключні повноваження та відповідальність щодо оцифрування геологічної інформації.

До каталогу будуть передаватися та вноситися такі відомості про геологічну інформацію, як її вид (вторинна чи первинна), інформація про власника геологічної інформації, місце проведення робіт або місцезнаходження родовищ корисних копалин, інформація про створення, придбання, передачу права власності на геологічну інформацію або надання права користування нею.

Розпорядження геологічною інформацією, яка має статус «обмеженого доступу» або підпадає під Закон «Про державну таємницю», буде здійснюватися відповідно до чинного законодавства, так як і відносини з контрагентами, на яких поширюється дія Закону «Про санкції».

У червні 2018 року Уряд ухвалив ініційований Мінприроди перший пакет змін щодо спрощення ведення бізнесу та стимулювання інвестицій у галузь надрокористування в Україні.

Серед головних змін, запропонованих Урядом: скасування «апробації» при отриманні дозволу на користування нафтогазоносними надрами, запровадження з 2019 року системи електронного подання документів для його отримання, скасування плати за продовження строку дії дозволу (для нафтогазоносних надр), врегулювання питання щодо сплати вартості геологічної інформації (тепер виключно при наданні дозволу).

Також впроваджено експериментальний проект проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів (прозорий механізм продажу на онлайн-аукціонах у режимі реального часу для необмеженого кола осіб) та адаптовано Національну класифікацію запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр України до Рамкової класифікації викопних енергетичних і мінеральних запасів і ресурсів (РКООН-2009).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини