Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прокурори та слідчі несуть персональну відповідальність за тиск на бізнес

5 листопада 2018, 12:39
1494
3
Автор:
Реклама

Правоохоронці будуть персонально відповідати за незаконне переслідування бізнесу.

Відповний Закон № 2548 - VIII "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування", що отримав назву "МаскиШоуСтоп 2" набув чинності 4 листопада.

Закон є логічним продовженням Закону № 2213 "МаскиШоуСтоп 1", вдосконалюючи низку питань, зокрема покликаний усунути практику порушення кримінального провадження непрямими методами, що залишилася.

Документом внесено зміни до статей 220, 284, 303, 307, 309 КПК у частині надання іншій особі, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представнику права заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених у КПК, а у разі відмови в задоволенні клопотання звернутися із скаргою до слідчого судді. При цьому передбачено, що ухвалу слідчого судді про відмову в задоволенні відповідної скарги може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Законом також внесено зміни до статті 130 КПК, якими передбачено можливість держави, у разі відшкодування шкоди, завданої слідчим або прокурором, застосовувати право зворотної вимоги до цих осіб у разі встановлення в їхніх діях складу кримінального правопорушення за обвинувальним вироком суду, який набрав законної сили, або дисциплінарного проступку незалежно від спливу строків застосування та дії дисциплінарного стягнення.

Зазначимо, початково законопроект передбачав також зміни до Цивільного кодексу і Закону «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» в частині передбачення можливості держави застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб. У остаточній редакції Закону ці норми виключені.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини