Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ продовжує реформу «медичних» закупівель

29 жовтня 2018, 11:00
315
0
Автор:
Реклама

25 жовтня МОЗ зареєструвало державне підприємство «Медичні закупівлі України», яке з часом отримає статус централізованої закупівельної організації. Це підприємство забезпечить подальший розвиток реформи закупівель лікарських засобів і створення центру закупівельної експертизи.

Створення ДП «Медичні закупівлі України» є наслідком упровадження оновленої Концепції реформування системи закупівель лікарських засобів та медичних виробів, яку було затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів від 23 серпня 2017 року № 528-р.

Відповідно до Концепції забезпечення пацієнтів лікарськими засобами має здійснюватися трьома ключовими способами: через програму реімбурсації, включення вартості ліків і медвиробів у вартість медичної послуги та шляхом закупівель централізованою закупівельною організацією. Саме за останній напрямок і відповідатиме новостворене держпідприємство.

Заплановано, що ДП «Медичні закупівлі України» вже з 2020 року зможе повноцінно функціонувати та проводити закупівлі за кошти держбюджету.

У майбутньому новостворене держпідприємство закуповуватиме за кошти держбюджету ліки за стратегічними програмами (вакцини, інфекційні захворювання), а також патентовані дороговартісні ліки. Крім того, воно працюватиме з ринком щодо зниження цін, об'єднуватиме місцеві закупівлі, проводитиме рамкові закупівлі, формуватиме і вестиме електронні каталоги, а також підвищуватиме рівень професійності у сфері закупівель ліків і медвиробів.

Також заплановано запровадити електронний каталог лікарських засобів та медичних виробів, який буде мати вигляд онлайн-магазину у системі ProZorro. Це дасть змогу медзакладам самостійно купувати ліки та медичні вироби.

ДП «Медичні закупівлі України» підпорядковуватиметься МОЗ. Контроль над підприємством здійснюватиме незалежна наглядова рада, до складу якої увійдуть представники держорганів, міжнародних організацій, пацієнтських та антикорупційних громадських організацій. Таку раду має бути сформовано протягом 6 місяців.

Крім пілотних закупівель, у 2018 році мають бути запущені процедури формування зазначеної ради та конкурсу на відбір керівника ДП «Медичні закупівлі України».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини