Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держспецтрансслужба може застосовувати кийки, шокери і гумові кулі

8 жовтня 2018, 15:29
211
0
Автор:
Реклама

Кабмін визначив порядок застосування спецзасобів військовослужбовцями та працівниками воєнізованої охорони Держспецтрансслужби під час здійснення ними службових обов'язків.

Відповідні Правила застосування спеціальних засобів військовослужбовцями та працівниками воєнізованої охорони Державної спеціальної служби транспорту при здійсненні службових обов'язків затверджені, постановою Кабміну від 3 жовтня 2018 р. № 810.

Застосування спецзасобів має бути пропорційним порушенню, яке необхідно припинити. Перед їх використанням (окрім необхідності відбиття раптового нападу, загрози життю або здоров'ю особового складу або інших осіб) має бути зроблено попередження.

Вид спеціального засобу, час початку та інтенсивність його застосування визначаються з урахуванням обставин, що склалися, характеру правопорушення та особи правопорушника. Особовий склад повинен вміти надавати домедичну допомогу та бути оснащений відповідними аптечками.

Спецзасоби можуть застосовуватися для:

- захисту особового складу, інших осіб і самозахисту від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю або здоров'ю;

- відбиття нападу без застосування зброї на об'єкти, будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби;

- затримання з метою подальшої передачі правоохоронним органам осіб, які вчинили правопорушення, якщо зазначені особи чинять опір особовому складу або є підстави вважати, що вони можуть втекти чи завдати шкоди собі або іншим особам.

Особовий склад Держспецтрансслужби може застосовувати: гумові кийки та кийки пластикові типу "тонфа", засоби зв'язування, кайданки, електрошокові пристрої, гумові кулі, спецзасоби з препаратами сльозоточивої і дратівливої дії, ручні і стаціонарні світлозвукові пристрої відволікаючої дії, бронемашини без встановленого на них штатного озброєння, пристрої для примусової зупинки автотранспорту, службових собак.

Забороняється застосовувати спецзасоби відносно жінок з ознаками вагітності, літніх людей, малолітніх та осіб з вираженими ознаками інвалідності, окрім випадків здійснення ними групового нападу, озброєного нападу або озброєного опору. Також заборонено застосовувати спецзасоби в приміщеннях, де розміщуються вибухові або легкозаймисті речовини і в місцях значного скупчення людей, де можуть постраждати сторонні особи.

Крім того, забороняється завдавати ударів кийком (якщо це не пов'язано із захистом життя і здоров'я особового складу або інших осіб) по голові, шиї, ключиці, животу, статевих органах, області сонячного сплетення і т.д. Пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями, застосовуються на відстані і таким чином, щоб мінімізувати можливе спричинення шкоди здоров'ю.

Нагадаємо, Держспецтрансслужбу передали в підпорядкування Міноборони

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини