Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні вирішено розвивати громадянську освіту

5 жовтня 2018, 16:04
391
0
Автор:
Реклама

Кабмін затвердив Концепцію розвитку громадянської освіти в Україні.

Про це зазначено в урядовому розпорядженні від 3 жовтня 2018 р. № 710-р.

Концепція передбачає визначення ціннісних орієнтирів, завдань і специфічних підходів до громадянської освіти, характеристику системи такої освіти, а також підготовку нормативно-правової бази.

Громадянська освіта розуміється як навчання та громадянське виховання на основі національних і загальнолюдських цінностей.

Основними її стратегічними напрямами є:

правова освіта громадян, зокрема в частині розуміння та вміння реалізовувати власні конституційні права та обов'язки;

посилення здатності брати участь у суспільному житті та використовувати можливості впливу на прийняття рішень на всеукраїнському та місцевому рівні.

Основними змістовими напрямами громадянської освіти є:

права людини та громадянина;

участь громадян та інститутів громадянського суспільства у веденні державних справ;

використання судової системи для захисту громадянських прав; використання інших механізмів захисту прав людини на національному та міжнародному рівні;

участь громадян та інститутів громадянського суспільства у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення, процесах прийняття рішень на різних рівнях; відповідальне ставлення до своїх обов'язків;

національно-патріотичне виховання;

критичне мислення;

медіаосвіта;

волонтерська діяльність.

Громадянська освіта має охоплювати всі види освіти (формальну, неформальну, інформальну), а також усі складники, всі рівні освіти і всі вікові групи громадян, зокрема освіту дорослих, та бути спрямованою на формування громадянських компетентностей.

Урядовим рішенням також передбачено завдання МОН разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади розробити та подати у шестимісячний строк Кабміну проекти Стратегії розвитку громадянської освіти на період до 2022 року та плану заходів щодо її реалізації.

Щоб не пропустити найважливіше - підпишіться на наш канал у Телеграм @jurliga t.me/jurliga

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини