Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарні зможуть закуповувати ліки в онлайн-магазині на ProZorro

27 вересня 2018, 10:00
159
0
Автор:
Реклама

Концепцію реформування закупівель лікарських засобів і медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення ухвалено на засіданні Кабміну сьогодні, 26 вересня.

Вона передбачає створення ефективного механізму забезпечення ліками, коли пацієнт отримуватиме якісне лікування у найбільш зручний спосіб. Для кожного препарату і медичного виробу, які зараз є у переліку централізованих закупівель, підбирається найбільш оптимальний шлях доставки до пацієнта: через програми реімбурсації, включення у вартість медичної послуги або закупівлі Центральною закупівельною агенцією. Мета реформи - зробити ліки доступними.

Концепція реалізовуватиметься протягом 2018 - 2021 рр. Наразі триває процес створення дорожньої карти закупівлі ліків. Цей етап планується завершити до кінця 2018 року. У цей же період буде створено Центральну закупівельну агенцію, яка вже у 2018 році здійснюватиме пілотні закупівлі за кошти Глобального фонду.

Згодом Центральна закупівельна агенція займатиметься закупівлею стратегічних програм за кошти держбюджету (вакцини, інфекційні захворювання), а також патентованих дороговартісних ліків. Крім того, Агенція працюватиме з ринком щодо зниження цін, об'єднуватиме місцеві закупівлі, проводитиме рамкові закупівлі, формуватиме і вестиме електронні каталоги, а також підвищуватиме рівень професійності у сфері закупівель ліків і медвиробів.

Графік впровадження реформи державних закупівель лікарських засобів інтегрований у загальний план впровадження медичної реформи.

Так, після старту реформи вторинної ланки, коли Нацслужба здоров'я почне оплачувати тариф на медичну послугу, до вартості якої буде включено вартість препаратів і медвиробів, наприклад, стентування при гострому інфаркті міокарда, Агенція зможе закуповувати стенти, що входитимуть до вартості медичної послуги.

Також планується запровадити електронний каталог лікарських засобів і медичних виробів, який матиме вигляд онлайн-магазину у системі ProZorro. Це дасть змогу медзакладам зручним способом, без бюрократичного навантаження самостійно купувати ліки та медвироби.

Щоб не пропустити найважливіше - підпишіться на наш канал у Телеграм @jurliga t.me/jurliga

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини