Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За державний догляд доведеться більше заплатити

29 серпня 2018, 11:00
308
0
Автор:
Реклама

Уряд ухвалив рішення про зміну порядку надання соцпослуг з установленням диференційованої плати залежно від складності та обсягу наданих послуг.

Відповідною урядовою постановою від 22 серпня 2018 року № 629 було викладено в новій редакції Порядок надання соціальних послуг із встановленням диференційованої плати.

Якщо раніше диференційована плата за надання соцпослуг установлювалася в розмірі 12 % середньомісячного сукупного доходу особи, яка потребувала їх надання, за останні 6 місяців, то відтепер вона встановлюватиметься виходячи із середньомісячного сукупного доходу особи за попередній календарний рік у розмірах, що не перевищують:

75 % зазначеного доходу - у разі надання соцпослуг стаціонарного догляду, паліативного/хоспісного догляду в умовах стаціонару;

12 % - при наданні соцпослуг догляду вдома, паліативного догляду вдома, денного догляду, підтриманого проживання, наданні притулку;

5 % - при наданні соцпослуг представництва інтересів, посередництва (медіації), натуральної допомоги;

3 % - при наданні соцпослуг соціальної адаптації, соціальної інтеграції та реінтеграції, соціальної реабілітації, консультування, соціального супроводу під час працевлаштування та на робочому місці, соціальної профілактики.

Якщо особа, яка потребує надання соцпослуг із встановленням диференційованої плати, отримує кілька соцпослуг, розмір такої плати визначається виходячи із більшого відсотка, але не може перевищувати 75 % середньомісячного сукупного доходу особи.

Для отримання соцпослуг особа або її законний представник подає структурним підрозділам соцстраху органів місцевого самоврядування за місцем проживання/перебування:

- заяву про потребу в наданні соцпослуг із встановленням диференційованої плати за встановленою Мінсоцполітики формою;

- довідки про доходи - за наявності інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, ПФУ, Фонді соцстраху та не може бути отримана на запит структурних підрозділів соцстраху органів місцевого самоврядування відповідно до Порядку.

Для встановлення розміру диференційованої плати у 5-денний строк з дня отримання запиту структурних підрозділів соцстраху органів місцевого самоврядування подаються відомості:

про доходи осіб з Держреєстру фізосіб - платників податків - ДФС у порядку, установленому Мінсоцполітики та Мінфіном;

про доходи осіб з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування - ПФУ у порядку, встановленому ПФУ та Мінсоцполітики.

Рішення про надання/ненадання таких соцпослуг із встановленням диференційованої плати приймається місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування протягом 10 робочих днів після подання заяви з урахуванням необхідних відомостей із ДФС та ПФУ та акта обстеження матеріально-побутових умов проживання особи.

Соцпослуги із встановленням диференційованої плати понад обсяг, визначений держстандартами соцпослуг, надаються за плату.

Нагадаємо, що соцпослуги з диференційованою платою надаються за договором.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини