Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирішено, як виплачувати присуджені судом пенсії

28 серпня 2018, 11:00
10068
2
Автор:
Реклама

Визначено механізм погашення заборгованості, що утворилася внаслідок нарахування пенсійних виплат на виконання судових рішень за рахунок бюджетних коштів. Також збільшено видаткову частину бюджету Пенсійного фонду на фінансове забезпечення виплати пенсій за рахунок залишку власних коштів для перерахунку пенсій військовослужбовцям.

Відповідну постанову «Питання погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду» від 22 серпня 2018 року № 649, розроблену Мінсоцполітики, було прийнято на засіданні Уряду.

Установлено, що для виконання судових рішень, якими на органи ПФУ покладено зобов'язання з нарахування (перерахунку) пенсійних виплат, що фінансуються з держбюджету, виплата коштів, нарахованих за період до набрання судовим рішенням законної сили, здійснюється відповідно до Порядку погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду.

Черговість виконання рішень визначається датою їх надходження до органу ПФУ, визначеного судом боржником у виконанні судового рішення.

Для підтвердження суми, що підлягає виплаті, орган ПФУ, визначений судом боржником у виконанні судового рішення, подає до Фонду:

документ, що підтверджує дату надходження судового рішення до боржника;

копію судового рішення або виконавчого листа;

розрахунок суми, що підлягає виплаті, засвідчений керівником боржника або уповноваженою ним особою.

Перевірку обґрунтованості розрахованої органом Фонду, визначеним судом боржником у виконанні судового рішення, суми, що підлягає виплаті, проводить у ПФУ комісія з питань погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду. Комісія приймає рішення про наявність або відсутність підстав для виплати суми, зазначеної в розрахунку.

За відсутності підстав для виплати цієї суми у п'ятиденний строк комісія повідомляє органу ПФУ, визначеному судом боржником у виконанні судового рішення, про прийняте рішення і зазначає причини відмови.

Орган ПФУ, визначений судом боржником у виконанні судового рішення, у триденний строк повідомляє особі, на користь якої винесено рішення, про виділення коштів і не пізніше 10 робочих днів з дня надходження коштів у межах встановленого Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» періоду виплати пенсії зобов'язаний виплатити зазначеній особі суму, що підлягає виплаті.

Прийняття зазначеної постанови дозволяє забезпечити виконання рішень судів з питань нарахування (перерахунку) пенсійних виплат, погашення існуючої заборгованості з їх виконання, а також приводить у відповідність видаткову частину бюджету Пенсійного фонду із врахуванням видатків, необхідних для забезпечення виплати пенсій, перерахованих відповідно до постанови Кабміну «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» від 21 лютого 2018 року № 103.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини