Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аліменти за виконавчими листами стягнуть за десять років

23 серпня 2018, 09:09
605
0
Автор:
Реклама

Низку важливих змін унесено до Інструкції з організації примусового виконання рішень наказом Міністерства від 2 серпня 2018 року № 2522/5 у частині захисту прав дітей на належне утримання.

Уточнюється, що відкриваючи виконавче провадження, держвиконавець повідомляє стягувача про право надати підтвердний документ, якщо аліменти стягуються на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на важкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня. Стягувач також надає підтвердні документи за аліментами на утримання дитини, яка отримало тяжкі травми, потребує трансплантації органу, паліативної допомоги.

Аліменти за виконавчими листами за минулий час стягуються в межах десятирічного строку, що передував пред'явленню листа до виконання.

Якщо за виконавчим документом, пред'явленим до виконання, аліменти не утримувалися у зв'язку з розшуком боржника, кошти можуть стягнути за весь період незалежно від встановленого десятирічного строку і досягнення повноліття особою, на утримання якої присуджено аліменти.

Раніше цей строк складав три роки.

Нагадаємо, виконавчий збір нарахують із суми заборгованості зі сплати аліментів, а на побачення з дитиною держвиконавець може залучити органи опіки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини