Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд виселить членів сім'ї власника, який продав квартиру

9 серпня 2018, 10:00
1045
2
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду роз'яснив, чому члени сім'ї власника втратили право користування квартирою після її продажу.

Так, право членів сім'ї власника користуватися житлом може виникнути і існувати лише за наявності права власності в особи, членами сім'ї якої вони є. Після припинення права власності у власника (укладено договір купівлі-продажу), члени його сім'ї втрачають право користування житлом.

Власник має право вимагати від осіб, які не є членами його сім'ї, а також не відносяться до кола осіб, які постійно проживають спільно з ним і ведуть спільне господарство, усунення порушень свого права власності у будь-який час.

"У справі, яка є предметом перегляду, врахувавши, що припинення права користування житлом у колишнього власника, тягне за собою втрату його членами сім'ї права користуватися житлом, місцевий суд дійшов вірного висновку про наявність правових підстав для виселення відповідачів. Право користуватися житлом для членів сім'ї власника може виникати та існувати лише за умови, якщо особа, членами сім'ї якої вони є, сама володіє правом власності на житло", - роз'яснено в постанові суду від 25 липня у справі № 638/13030/13-ц, з текстом якої можна ознайомитися в Verdictum.

Зазначимо, що квартира продавалася 3 рази, позивач, що вимагає виселення, є третім покупцем.

Окремо суд роз'яснив, що тривале користування спірною квартирою, враховуючи зміну власника, не може бути підставою для відмови в захисті прав нового власника на користування житлом на власний розсуд.

Захистити своє право на житло можна, контролюючи реєстраційні дії щодо майна, яким Ви маєте право користуватися. Зробити це найзручніше, зареєструвавшись на спеціальному сервісі SMS- маяк. Вас повідомлять про зміну власника в реєстрі нерухомості відразу ж після здійснення реєстраційної дії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини